„Jedná se o kriminální příběh z roku 1988, tedy ještě před tím, než padla Berlínská zeď,“ uvedl majitel produkční společnosti Filip Hering.

IDEÁLNÍ PODOBA MĚSTA

Janov nad Nisou se tak proměnil v kulisy, které zobrazují německé městečko Schierke, které opravdu existuje a náchází za na okraji pohoří Harz, které je pro film klíčové. „Naše hlavní architektka Adéla Háková, která je zároveň milovnicí turistiky, ihned našla podobu mezi Harz a Jizerskými horami a vzpomněla si na návštěvu Janova,“ komentoval Hering. Toto místo je údajně městu Schierke velmi podobné svou atmosférou, stavbami i okolním lesem. Díky tomu jsou nutné pouze minimální úpravy.

Sedačky. Kino. Ilustrační foto.
Jablonec bude mít svůj vlastní filmový festival Kinofest

„Potřebovali jsme najít ucelenou urbanistickou jednotku, kde můžeme točit nejen jednotlivé domy, ale i celou ulici. Tady jsme našli výborné prostory,“ pochvaloval si majitel produkční firmy. Ve filmu se tak objeví například hostinec, východoněmecká policejní stanice či kostel. Interiér kostela ovšem bude jiný, neboť zdejší diecéze nesouhlasila s natáčením zločinu, který bude spáchán právě v katolickém kostele.

PŘÍBĚH Z KONCE NDR

Producenti i částečně odtajnili příběh. Klíčovým faktem je právě rozdělení Německa před rokem 1989. Ve východním Německu zemře dívka. Tento případ začne vyšetřovat západoněmecká policistka v roli Silke Bodenber. Příčinu smrti odhalí společně s východoněmeckým kriminalistou Ronaldem Zehrfeldem. Režisérem připravovaného filmu je Hans Steinbichler, který v loňském roce natočil úspěšný snímek Deník Anny Frankové.

Jablonecký deník. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Co se děje na Jablonecku? Přečtěte si stručné zprávy

NĚMECKO-ČESKÝ TÝM

Pro českou produkci je natáčení Valpuržiny noci výjimečné zejména v obsazení štábu. „Většinou si země dosazují na vedoucí pozice své lidi, zde je ovšem celá řada českých producentů,“ dodal Hering. Na tomto filmu tak spolupracuje například známá kostýmní výtvarnice Simona Rybáková, která v minulosti připravovala kostýmy do filmů Jana Svěráka, Věry Chytilové či Tomáše Vorla. Ačkoli většina herců budou Němci, před kameru se postaví i česká herečka Ljuba Krbová.

Po dobu natáčení probíhaly v Janově nad Nisou občasné menší dopravní uzavírky. Podle starosty Daniela Davida ovšem film příliš chod obce nenarušil. „Když jsem se o záměru natáčet v Janově dozvěděl, byl jsem samozřejmě překvapen. Samotné natáčení občas zasáhne například do dopravy, ale nejedná se o nic, co by se nedalo dočasně vydržet. Natáčení navíc mnohdy probíhá na pozemcích, které jsou nevyužívané,“ sdělil starosta David.

Pouta. Ilustrační foto.
V centru města muž rozdával rány pěstí ženám, dětem i seniorovi

V horské obci zůstává filmový štáb ještě dnes. Pak po třech týdnech intenzivní práce opustí Jizerské hory a vrátí se zpět do Prahy. V televizi by se film měl objevit přibližně do roka.