S nebývale odporným přístupem majitele ke svému psovi se setkali ochránci zvířat a veterináři v Jablonci. Zhruba šest a půlletou fenku dobrmana přivázal někdo v lese u Dobré Vody. Potřebovala neodkladně operaci zanedbaného nádoru na mléčné žláze. Tyran ale nepočítal s tím, že pes má aplikovaný evidovaný čip.

„Zkusíme ho načíst, třeba pípne," konstatovala veterinářka Andrea Dytrychová, když ve středu připravovala fenku „Dobrušku" na operaci. A klaplo to. Podle prvního trojčíslí odhadla Dagmar Kubištová z jablonecké Ligy na ochranu zvířat, že by mohlo jít o čip z libereckého útulku. Nemýlila se.

Nic není černobílé - nečekané rozlení

Zhruba půldruhého roku starou fenečku si před šesti lety osvojil Martin H. z Liberce. Do detektivního pátrání se proto ve středu odpoledne zapojili všichni. Ochranáři, veterináři i novináři. „V neděli večer ohlásil houbař nález uvázaného psa v lese na tísňovou linku," potvrdila běh událostí policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Telefonní číslo, které při adopci majitel v libereckém útulku nahlásil, již neexistuje. Na adrese ale stále bydlí. A celá rodina byla z oznámení o nálezu dobrmanky v šoku. Postrádají ji totiž už dva roky.

„Podhrabávala se a utekla. Dali jsme inzeráty, ale nikdo se neozval," konstatovali zdrceně bývalí majitelé. S fenkou se již dávno v duchu rozloučili a večerní shledání pro ně určitě nebylo veselé. Za fenkou se rozjeli. Prognóza veterinářů totiž není příliš příznivá.

Nic nenahrává faktu, že by se jejich tvrzení nezakládalo na pravdě. Kotec, kde fenka dříve pobývala, nese známky dlouhého neobývání a slouží dnes jako skladiště nářadí.

Pro pár tisíc korun

Podle ošetřujícího veterinárního lékaře Jaromíra Baudyše šlo o velmi zanedbaný stav onemocnění. S postupně rostoucím viditelným nádorem byla fenka podle něj minimálně půl roku. „Metastázy zasahují už do plic," konstatoval veterinář po operaci.

V prvotním momentě operaci finančně veterináři odhadli na dva až tři tisíce korun. Celkovou částku nelze v tomto momentě určit. Velmi totiž záleží na bezprostředním vývoji po operaci a také na objemu medikamentů, které bude třeba podat.

Podle Dagmar Kubištové má ještě majitel, který ji měl naposledy v držení, šanci celou věc napravit, pokud se v něm hnulo svědomí: „Stačí nás kontaktovat, protože fenku máme v lučanském útulku Dášenka. Myslím, že i se zaplacením operace by se třeba šlo domluvit na splátky."

Celá situace nemusela dojít tak daleko, kdyby vyhledal veterináře a požádal jej kvůli ekonomické situaci o eutanázii pro psa. „Stálo by ho to pětistovku a vzhledem k diagnóze rakoviny, jej asi nikdo neodmítl," míní Kubištová.

Kubištová totiž ještě ve středu večer chystala podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro zanedbání péče o zvíře. „V nejvyšší sazbě na takového člověka pamatuje zákon trestem šest měsíců nepodmíněně," doplnila.

Jak dojemné bylo setkání původních majitelů s fenkou po dvou letech, se nepodařilo do uzávěrky tištěného Deníku zjistit. Seznámíme s ním své čtenáře v nejbližší době.