Každý pátek po práci sbalí Jana z Liberce tašky a spolu s manželem vyráží směrem Český Dub, kde mají chalupu s garáží a zahradou. Zvláště v dnešní době to pro ně představuje únik z neblahé reality. „Nemáme připojený internet, tak to člověka nesvádí k sledování zpráv. Zatopím si v kamnech a sáhnu po zajímavém románu, zatímco manžel přetváří své projekty nebo plány s chalupou v realitu,“ svěřila se Jana.

A není sama, o víkendové nemovitosti je v době pandemie obrovský zájem. Liberecký kraj přitom patří k nejdražším lokalitám na pořízení chaty či chalupy. Přesto to zájemce neodrazuje. Rostou i ceny bytů, například na Liberecku zdražují sedmkrát rychleji než v Praze.

Poptávka po chatách a chalupách roste poslední tři roky, ale loni byla podle slov Tomáše Hejdy ze společnosti RE/MAX Česká republika extrémní. „K nejdražším lokalitám patří Liberecký a Královéhradecký kraj, zatímco nejvíce chalup se prodá v Středočeském či Ústeckém kraji. Průměrná cena chalupy prodané přes naši společnost pohybuje okolo 1,3 milionu korun, přičemž není problém pořídit si chalupu s cenou přesahující 10 milionů korun,“ osvětlil situaci Tomáš Hejda.

Na tomto jedinečném svítidle pracovaly stovky včelích dělnic.
Svítidlo z vosku? Je to jen začátek, říká autor neobvyklých kousků

Zájemci v žádaných lokalitách, k nimž patří převážná část Libereckého kraje, však narážejí na nedostatek těchto nemovitostí k prodeji. Podle Hejdy se navíc mění i struktura poptávky. Lidé nyní hledají samoty a polosamoty i na úkor toho, že bude muset objekt projít rekonstrukcí.

To potvrzuje i Jan Zeman z realitní kanceláře Centrum v Jablonci nad Nisou. „Je zde řada solventních zájemců, kteří si uvědomují, že chalupa v Čechách je možná zajímavější než vzdálený byt u moře,“ dodal.

Podle oblastního manažera pro Liberecký kraj společnosti M&M Reality Jaroslava Samka se rekreačních nemovitostí v současné době zbavují jen někteří senioři, kteří se už o ně nezvládají starat. „Nejžádanějšími lokalitami pro nákup těchto nemovitosti v Libereckém kraji jsou Jizerské hory a Turnovsko. Průměrná cena v kraji se pohybuje okolo 2 až 2,5 milionu korun,“ upřesnil.

„Tady je nám dobře“

Jana z Liberce měla štěstí. Svou chalupu v Českém Dubu zdědila po rodičích, nyní se s manželem věnuje jejím úpravám a zvelebování. „Jsem ráda, že máme možnost vyjet z města a obklopit se přírodou, zvlášť v dnešní složité době. Zavřeme za sebou na chalupě vrátka a je nám dobře,“ usmála se Liberečanka.

Za těch dvacet let se jim podařilo zrekonstruovat dolní patro, předělat půdu v prostornou ložnici a kompletně upravit zahradu. Aktuálně přišla na řadu střecha. „Dostali jsme už několik nabídek od zájemců, ale zatím jsme se rozhodli si chalupu nechat. Přispěla k tomu i epidemie koronaviru,“ podotkla její majitelka s tím, že bude záležet na synovi, jak s nemovitostí v budoucnu naloží.

Nízké hypotéční sazby a určitá nejistota stojí také za zvýšeným zájmem o byty v Libereckém kraji. Část lidí chce investovat volné finanční prostředky, část se rozhodla využít výhodných nabídek hypoték a pořídit si nové bydlení.

Ples Městského divadla v Jablonci nad Nisou.
Musíme pracovat, jinak kulturně zemřeme, říká kapelník Big’O’Bandu

„Regionální rozdíly se budou objevovat stále častěji. Nedostatek nemovitostí se projevuje už nejen v hlavním městě. To je, společně s velkým zájmem veřejnosti, důvod, proč některá města prochází výrazným zdražením nemovitostí,“ zdůraznil Hejda.

Největší zájem je dlouhodobě o menší byty. Garsonky se kupují jako investiční byty, 2kk si pořizují menší rodiny jako své první bydlení. „V okresních a krajských městech je patrný vyšší růst cen nemovitostí než v Praze, ale to je logické, jen doháníme obrovský náskok hlavního města,“ upřesnil Jan Zeman.

Ceny bytů v samotném Liberci vzrostly za rok 2020 o 30 až 40 procent. Ve městě je dobrá zaměstnatelnost, a znatelný nedostatek nových bytů.  „Největší poptávka je po bytech 1+1 a 2+kk v ceně kolem 2 milionů korun.  Například padesátimetrové 2+kk v cihlových domech v centru města se ale aktuálně cenově pohybují nad hranicí 2,5 milionu korun. I tak se velmi dobře prodávají,“ řekl Samek.

Prohlídky na dálku

Ani realitní kanceláře podle něj neusnuly a zareagovaly na pandemii a vládní opatření. Přistoupily například k hygienickým opatřením a omezením, některé zvolily nové formy prezentace v podobě video prohlídek či 3D scanů.