Na slavnostním večeru Křesadlo 2014 předají ocenění šesti dobrovolníkům Libereckého kraje a poděkují všem dobrovolníkům, kteří v roce 2014 věnovali svůj čas a síly ve prospěch potřebných. V rámci tohoto ceremoniálu, který se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a senátora Jaroslava Zemana, připravil jablonecký Český červený kříž jako pořadatel spolu s partnerem akce Společností Severočeské vodovody a kanalizace  také doprovodní program.

O hudební část se postará soubor Izerína a na jevišti svou prezentaci představí studio orientálního tance Tasmina. Závěr večera u připravených rautových stolů bude příjemnou tečkou před nastávajícím adventním časem. Zájemci, kteří by chtěli udělování ocenění Křesadlo v jabloneckém Městském divadle vidět na vlastní oči, si mohou v době otevření pokladny divadla dojít pro vstupenky, které jsou, jak už je tradicí, zdarma.

Myšlenka každoročního ocenění dobrovolníků vznikla již v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Symbolika udělované ceny i jejího názvu je více než zřejmá: dobrovolníci jsou těmi, kdo pomáhá vykřesat jiskry lidství.

Důmyslná kombinace několika prvků, které dokáží zázrak – vznikne oheň. Živel, který udržuje náš život, pokud je v dobrých a pečujících rukou, a který také dokáže náš život zmařit, pokud jej nedokážeme ovládnout nebo je v rukou, které nechtějí činit dobro. Křesadlo jako symbol práce a odhodlání našich dobrovolníků, je symbolem vzniku něčeho krásného. Spojení ochoty pomáhat, převzetí zodpovědnosti za druhé, péče a lásky, ale často také odvahy vzepřít se jednoduchým řešením a snad i nechápavým reakcím druhých.

Cílem udělování ceny KŘESADLO je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví i neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají.