Podle informací z Úřadu práce ČR bylo v kraji na konci měsíce bez práce 18.865 lidí, v říjnu jich úřady evidovaly o 262 více. Před rokem bylo v kraji bez práce 22.831 lidí a nezaměstnanost byla výrazně vyšší 7,5 procenta.

V Česku naopak lidí bez práce v listopadu přibylo. Úřady jich na konci měsíce evidovaly 431.364, to je o 932 více než v říjnu. Nezaměstnanost ale zůstala na říjnové úrovni 5,9 procenta.

Situaci na trhu práce ovlivnilo ukončování sezónních prací především ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě či turismu, což je pro toto roční období charakteristické. „Přesto jsme zaznamenali méně uchazečů, kteří se hlásili do evidence, než ve stejném období v předchozích letech. Česká ekonomika je v dobré kondici a značný díl odvádí i proaktivní komunikace úřadu se zaměstnavateli, cílený přístup k uchazečům o zaměstnání a v neposlední řadě též podpora státu v rámci aktivní politiky zaměstnanosti," shrnula generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Úřady práce v celém Česku nabízely v listopadu 105.049 volných míst, což bylo o 2275 méně než v říjnu. Je to ale téměř dvojnásobná nabídka než před rokem. Na jedno místo připadalo v zemi 4,1 uchazeče. V Libereckém kraji ale volných míst dál přibývá. Na konci listopadu jich úřady nabízely 6159, o 333 víc než v říjnu. Na jedno volné místo v kraji připadali tři uchazeči. Největší je nabídka práce na Českolipsku, kde mají jedno volné místo pro 2,6 uchazeče. Nejhůře je na tom Jablonecko s nabídkou jednoho místa pro 4,9 nezaměstnaných.

Nezaměstnaných ubylo v listopadu ve všech okresech Libereckého kraje s výjimkou Semilska. Tam se počet lidí bez práce zvýšil o 47 lidí na 3060. Nezaměstnanost v regionu vzrostla o desetinu procentního bodu na 6,2 procenta. Nejvýrazněji klesla nezaměstnanost na Jablonecku, kde bylo na konci sledovaného měsíce bez práce 3577 lidí, o 130 méně než v říjnu. Podíl nezaměstnaných tam klesl na 5,5 procenta.

Na Českolipsku a Liberecku se nezaměstnanost snížila shodně o desetinu bodu. Na Českolipsku hledalo práci 4036 lidí, což bylo o 61 méně než v říjnu. Nezaměstnanost tam klesla na 5,3 procenta a je v rámci kraje nejnižší. Na opačném konci žebříčku je Liberecko s nezaměstnaností 6,9 procenta. Úřady tam na konci listopadu evidovaly 8192 uchazečů o práci.