Posbírat naházené a naplavené odpadky z koryta Nisy v úseku pod Chotyní přes Hrádek nad Nisou až do německého Hirschfelde. „Akce se konala v rámci tradičních Slavností řeky Nisy,“ uvedla za organizátory Martina Kocourová. Pořádala ji společnost Sundisk ve spolupráci se ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou a hrádeckou radnicí. Ta zajistila likvidaci odpadu, který nasbíraly čtyři desítky hrádeckých dětí. „Bylo toho několik aut,“ popsal Martin Bauer ze Sundisku.

Úklid v Horním Růžodole.
Chtěl bych obnovit komunitní život. Úklid je dobrý začátek, říká Jakub Mlejnek

Nisa se v posledních letech stala nejen symbolem Trojzemí, ale i oblíbeným cílem vodáků, které sem láká nejen klidný provoz, ale i dobře zajištěné služby. „Lidé, kteří tráví dovolenou na Kristýně a chtějí si zpestřit koupání či turistiku, tu mají k dispozici půjčovnu lodí. Splout mohou úsek do nedalekého Marienthalu nebo až k soutoku s Odrou,“ uvedl šéf informačního centra Brána Trojzemí Vít Štrupl.

„Dřív jezdili Nisu z Hrádku do Německa jen lidé z okolí, ale poslední dobou si řeka získává stále víc příznivců,“ doplnil Martin Bauer ze společnosti Sundisk, která půjčovnu lodí v Hrádku provozuje. Jedním z důvodů stále větší obliby Nisy jako vodácké řeky je podle Bauera klid a dostatek vody v době relativního sucha. „Zatímco třeba na Sázavě tisíce vodáků přetahují lodě suchým korytem, tady je řeka stále splavná,“ vysvětlil Bauer.

Ukliďme Česko v loňském roce - ilustrační snímek
Chopte se pytlů. Do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se zapojili lidé z regionu

Vyčištění koryta Nisy na české straně byl ale jen začátek mezinárodního projektu za čistou Nisu. „Do budoucna bychom chtěli projekt rozšířit i za hranice sousedů. Na vodu totiž nejezdí jen Češi, ale i Poláci a Němci. Těch odpadků je v řece daleko víc, než jsme minulý týden nasbírali, ale nemůžeme je přece vozit jen tak přes hranice,“ konstatoval Bauer.