Bude to poprvé v historii Liberce. Jenže jde o prvenství s nepříjemnou pachutí. Losování dětí do první třídy v ZŠ Lesní je totiž důsledkem tzv. spádové turistiky. „Jsou rodiče, kteří svým dětem účelově mění trvalé místo bydliště, jen aby se mohly dostat do školy, o které si myslí, že je nejlepší v Liberci. Což jednak není pravda, protože ZŠ máme všechny stejně kvalitní a jednak tím zabírají místa těm, kteří v dané lokalitě skutečně bydlí," uvedl před časem náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Na dvě třídy 92 zájemců

ZŠ Lesní bude otevírat 2 třídy pro celkem 56 dětí. K zápisu jich ale přišlo 92, z toho spádových bylo 82. Respektive těch, kteří skutečně v obvodu školy bydlí, je jen 54, zbytek změnil bydliště během posledního čtvrt roku.

„Opravdu jsem znechucena přístupem některých rodičů, kteří v honbě za kdo ví čím, neberou ohledy na nás, kteří tu opravdu bydlíme. Navíc do losování nebudou zařazeny děti, které už mají na škole sourozence, takže klidně může být přijatý někdo, kdo tu bydlí jen na oko, ale zachrání ho starší sourozenec, který teoreticky na škole také nemá co dělat, když bydlí jinde. To se mi nelíbí," postěžovala si Deníku jedna z maminek prvňáčka, kterého čeká ve čtvrtek losování, jméno si ale nepřála zveřejnit.

Situaci nevyřešily ani pohovory

Podle ředitele ZŠ Lesní Jiřího Dvořáka se škola snažila situaci vyřešit nejprve pohovory s rodiči: „Komunikace byla náročná. Někteří rodiče se nakonec rozhodli pro odklad. Přesto nám 5 dětí přebývá. Je to nepříjemná situace pro všechny." Losovat se bude ve čtvrtek z 29 dětí. Ty, které mají na škole sourozence nebo které měly vloni odklad, se do první třídy dostaly automaticky.

Z nespádových, potažmo z těch, které rodiče účelově nepřehlásili, se nedostane do školy nikdo.

„Bude mi velmi líto, pokud mezi dětmi, které se do školy nedostanou, budou právě ty, které skutečně nedaleko školy bydlí a mají na ni přirozený nárok, ale jejich práva bezohledně pošlapává někdo jiný. Vím, že pan ředitel dělal, co mohl," uvedl Langr.

Podle něj by pomohlo, kdyby se v podmínkách pro přijetí zohledňovalo, jak dlouho dítě ve spádové lokalitě bydlí. „Máme k dispozici jeden právní posudek, kudy se lze vydat, čekáme na další. Překvapivě každý kraj rozhoduje po svém, např. v Českých Budějovicích neakceptují jako kritérium sourozence ve škole, zatímco v Liberci je toto kritérium považováno za nediskriminační," dodal Langr.

Spádová turistika přitom netrápí jen Liberec, ale i další velká města. Policie v Budějovicích už například řeší případ, kdy za fiktivní trvalé bydliště nabízeli rodiče 10 tisíc korun. Motivace rodičů jsou různé pro někoho lepší dostupnost, pro jiného renomé dané školní instituce.