Z 2350 hlasujících voličů vyslovilo nesouhlas s projektem vedení města 1925, pro bylo pouze 341 voličů. Účast v referendu byla 52,99 procent.

„Občané Jilemnice potvrdili, že takové koupaliště ve městě nechtějí,“ reagoval na výsledky referenda městský opoziční zastupitel Evžen Malý (Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst), jeden z iniciátorů petice proti radničnímu projektu koupaliště, která vedla k referendu.

„Jsem ráda, že přišlo hodně lidí k referendu. Referendum bylo právoplatné, rozhodnutí je pravomocné. Jilemnice nemá jinou možnost než projekt výstavby koupaliště zastavit,“ konstatovala starostka Jana Čechová (Sdružení nezávislých kandidátů Jilemnice).

Referendum o koupališti v Jilemnici proběhne 20. a 21. října. Musela ho vypsat radnice poté, co obdržela petici, kterou podepsalo více než tisíc obyvatel města. Původní koupaliště je zavřené již deset let a postupně chátrá.
ANKETA: V Jilemnici vznikne nové koupaliště. O jeho podobě rozhodnou lidé

„Je mi smutno, že lidé nebrali v potaz údaje a projektovou dokumentaci, kterou dostali k dispozici, ale stačilo jim, když jim někdo řekl, že postaví koupaliště laciněji. Přitom bez jediného konkrétního čísla,“ poznamenala s tím, že několikaleté úsilí o výstavbu koupaliště, se zpracovanou projektovou i stavební dokumentací, přichází vniveč. „Koupaliště mohlo být postavené do deseti měsíců. Teď ale podle mě žádné v nejbližších letech v Jilemnici nevyroste,“ řekla.

Taktéž Evžen Malý nepřímo potvrdil, že taková situace může nastat. „Výhra v referendu může být Pyrrhovým vítězstvím,“ naznačil. „Jilemnice má rozpracovaný a rozestavěný projekt sportovního areálu Hraběnka, na který chybějí peníze kvůli zastaveným dotacím z ministerstva školství, tak aspoň bude mít možnost ho v klidu dokončit. A hledat alternativní řešení pro koupaliště. Opoziční zastupitelé musí vytvořit podmínky, aby mohlo dojít k výstavbě jiného typu, tedy biotopového koupaliště nebo opravě stávajícího zchátralého objektu,“ uvedl Evžen Malý.