Očkování proti onemocnění covid-19 jede na plné obrátky. V Libereckém kraji bylo doposud podáno bezmála půl milionu vakcín. Zájem o očkování mírně vzrostl poté, co byly začátkem listopadu zpoplatněny testy. Zájem je i o třetí posilující dávky. 

Lidé ale na očkování čekají údajně i několik týdnů. „Registroval jsem se k očkování v pátek minulého týdne. Přišel mi termín až na 24. listopadu. Moc tomu nerozumím,“ popsal svou zkušenost devětačtyřicetiletý Jablonečan Pavel. 

Podle oslovených nemocnic, které provozují očkovací centra, se ale nejspíše jedná o ojedinělou chybu v rezervačním systému. Běžně lidé tak dlouho nečekají. 

Kája.
Kája z Liberce si poranila míchu při nehodě. Na její příběh upozornili během

Třeba v Krajské nemocnici Liberec podají až 900 vakcín denně. „Čekací doba je maximálně jeden den. Očkujeme každý den kromě svátků, lidé mohou přijít i bez registrace i na třetí dávku,“ přiblížil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Očkovat se mohou přijít všichni starší šestnácti let. 

Krajská nemocnice provozuje i nemocnice ve Frýdlantu a Turnově. Tady se na rozdíl od kmenové nemocnice na třetí dávku musí lidé registrovat. Ani tady však nedosahují termíny závratných výšek, jedná se opět maximálně o dny. 

V jablonecké nemocnici očkují jen ve středu a v pátek. V těchto dnech tady dostane vakcínu bezmála šest set lidí, z toho polovina třetí dávku. „Přednost dáváme zájemcům o první dávku, aby byla proočkovanost co největší,“ přiblížil ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček. 

O posilující dávku je zájem

Třetí posilující dávky vakcíny bylo v kraji aplikováno více než 15 tisíc, což je více než polovina počtu lidí, kteří by ji měli podle predikcí absolvovat. 

Posilující dávkou jsou ve většině proočkováni i senioři pobývající v domovech důchodců a domech speciálního určení pro seniory. Třeba v Jablonci nechal magistrát oočkovat třetí dávkou své seniory již na začátku listopadu. „Vzhledem k současné situaci jsem velmi potěšen, že většina obyvatel našich objektů se rozhodla pro další očkování,“ sdělil náměstek jabloneckého primátora David Mánek. 

Lyžování v libereckém skiareálu Ještěd. Ilustrační foto.
Lyžařské areály na severu plánují další rozvoj. Navzdory covidu

Očkování proti onemocnění covid-19 zažívá renesanci. Oproti minulému týdnu se očkování první dávkou v Libereckém kraji zvedlo násobně. Jestliže minulý týden dostalo první dávku zhruba 2 tisíce lidí týdně, nyní jsou to 4 tisíce. Třetí dávku pak absolvuje kolem 6,5 tisíce lidí týdně. „V součtu získalo vakcínu 65 procent lidí z našeho kraje, kteří mohou být očkovaní, tedy v kategoriích od dvanácti let výše a bez dalších zdravotních omezení,“ doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. 

Situace v nemocnicích se zhoršuje, podle predikcí kraje ale nebude zdaleka tak ochromující jako na podzim minulého či na jaře letošního roku. Přesto se očekává zhoršení situace. „Patříme ke krajům s nejmenším výskytem pozitivních testů, vývoj ale ukazuje, že zřejmě budeme dohánět zbytek republiky,“ popsal ředitel Krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Nákaza je v Libereckém kraji nejvíce rozšířena mezi dětmi, respektive ve věkové kategorii do 18 let. 

A jak rostou čísla zachycených onemocnění covid-19 v Libereckém kraji? V pondělí přibylo 239, v úterý 319 a ve středu 308 nově infikovaných.