„Nejdřív jsem si to ani neuměl představit, teď ale vidím, že ty kontejnery do země mají něco do sebe. Vypadá to, řekl bych, kulturně," vysvětluje pětašedesátiletý Daniel z Jablonce. Stojí u jabloneckého letního kina, kde ze země vystupují vhazovací otvory.

Od dopoledne 11. října jsou zprovozněny první podzemní kontejnery v Jablonci u letního kina na Horním náměstí. „Jejich instalace stála necelých 800 tisíc korun včetně DPH. Třídit se bude papír, plasty a bílé a barevné sklo," upřesnila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Nové kontejnery opravdu lahodí oku, dál-li se to tak říci. „Jedná se o kontejnery, které jsou právě kvůli estetičnosti vhodné do centra města," přitakala Nikola Horčíková, která má odpady v Jablonci na starosti.

Vhazovací otvory nejsou tak velké, jako jsme zvyklí u tradičních nádob, proto je potřeba, aby lidé objem odpadu přizpůsobili PET lahve sešlapávali a papírové krabice rozkládali tak, aby v okolí nevznikal nepořádek. „Do kontejneru na sklo také není možné vhazovat tabulové sklo," upozornila Nikola Horčíková.

Podzemní kontejnery na odpad jsou moderní a estetickou variantou ke klasickým sběrným místům. „Jejich pořízení je finančně poměrně náročné a také podmínky pro jejich umístění jsou komplikovanější než v případě běžných plastových kontejnerů, které stojí jen tak na ulici. Věřím, že si na ně občané brzy zvyknou, a že si je oblíbí," řekl náměstek primátora Miloš Vele.

DO ŽLUTÝCH KONTEJNERŮ VŠECHNY PLASTY

Po novu třídí odpad ve Mšeně, Rýnovicích a Lukášově. Lidé si na něj teprve zvykají. „Vždycky to se mnou trhne a automaticky chci do kontejneru hodit jen PET lahev," směje se paní Jarmila.

Na nový systém svozu plastového odpadu si Jablonečané v několika částech města postupně zvykají. Od září se ve Mšeně, Rýnovicích a Lukášově do žlutých kontejnerů odevzdávají nejen PET lahve, ale i ostatní směsné plasty včetně nápojových kartonů. Ohlasy lidí má zjistit anketa.

„Nástup na nový systém třídění je zatím pozvolný, ale to jsme víceméně čekali, lidé si musí zvyknout. Ve vývozu se prakticky nevyskytovaly nápojové kartony nebo jen ve velmi omezeném množství," komentoval náměstek primátora Miloš Vele průběh zkušebního provozu, který je naplánován do konce kalendářního roku. „Zkušební provoz pokračuje a doufáme, že se postupně zapojí více občanů nebo začnou třídit i ti lidé, kterým pytlový systém nevyhovoval," doplnil Miloš Vele.

Od úterý tohoto týdne je na webu města mestojablonec.cz umístěna jednoduchá anketa, která má zjistit, jak jsou lidé s novým způsobem sběru plastů spokojeni.