Proto se zde také konal Den otevřených dveří pro potencionální zaměstnavatele. Vedení věznice se snažilo přesvědčit zástupce regionálních firem ke spolupráci. A podařilo se. „Jsme tady od roku 2012 potřetí a letos jsme se rozhodli přesunout sem část výroby. Máme teď vhodnou práci, lehké vrtání,“ přiblížil zástupce firmy z liberecké části Vesec. Práci má asi pro dvacet vězňů, a to v horizontu na pět až deset let. Firma si už vybrala jednu z nabízených výrobních prostor a lehčí výrobu sem přesune do měsíce.

Potencionální zaměstnavatele po věznici provázel ředitel Okresní hospodářské komory Jablonec Oskar Mužíček. „Firmy mají dnes těžkou pozici, zaměstnanci prostě nejsou, natož ti kvalitní. Ale do věznice se hodí nenáročná výroba větších sérií, takže takový přesun výroby není pro každého,“ popsal.

Věznice nabídla zájemcům zhruba 600 metrů výrobních ploch. Ve výrobní zóně se nacházejí celkem tři haly. „Jedna z nich prošla v letošním roce rekonstrukcí a právě pro opravené prostory hledáme další smluvní partnery,“ doplnila mluvčí Věznice Rýnovice Monika Králová.

Aplikace Lepší Jablonec
Občané Jablonce komunikují s městem online přes aplikaci

V současné době odsouzení pracují například pro dvě firmy v automobilovém průmyslu, ve výrobně cukrovinek, vyrábí vypínače, vzduchotechnické jednotky, montují kabelové svazky a podílejí se i na úklidu města.

Největší zájem z řad firem je o zaměstnávání odsouzených mimo střeženou část věznice, kde v současné době pracuje na 80 odsouzených. „Tito odsouzení však musí splňovat bezpečnostní podmínky pro zařazení na nestřežené pracoviště a vhodné adepty pro toto zařazení už nemáme. Z tohoto důvodu chceme rozšířit výrobu ve střežené části věznice,“ dodala Monika Králová.

Potraviny. Ilustrační foto.
Supermarket ve Vratislavicích je znovu ve hře, otevřít by mohl do dvou let

Vedení věznice považuje zaměstnávání odsouzených za vynikající průpravu do života po propuštění, ale i za vytržení ze stereotypu chodu věznice. „Pracující vězni navíc mohou podporovat svoje rodiny, udrží si pracovní návyky a režim,“ vysvětlila zástupkyně ředitele věznice Jana Königová. To potvrzují i samotní vězni. „Když jdu do práce, den rychleji uteče, navíc mě práce baví. Těším se do ní,“ popsal odsouzený, který dělá na balírně.

Většina pracovišť ve věznici funguje na jednu směnu, některé ale i na dvě.

Pro firmy je to výhodné

Odměny pro odsouzené jsou prozatím nižší, než je minimální mzda. Firmy tak zaměstnáváním vězňů šetří náklady. Vězni nemají nárok na dovolenou. V případě odstávky nemusí podniky odsouzeným platit žádné prostoje.

Ministerstvo spravedlnosti nyní navrhuje zvýšení odměn pro pracující vězně tak, aby byly co nejvíce navázány na minimální mzdu. V tom okamžiku se ale firmám zaměstnávání odsouzených přestane vyplácet.

V roce 2012 stála hodina práce vězně 80 korun, nyní to je 105 korun. Pokud ministerstvo odměny pracujících vězňů zvedne na 120 korun, bude to zřejmě mít drastický dopad na jejich zaměstnávání. „Sto dvacet korun na hodinu už je moc, od projektu bychom při takovém scénáři ustoupili. Vláda takhle ublíží nejen firmám, ale i samotným odsouzeným,“ sdělil zástupce firmy z Vesce, která dává práci dvaceti odsouzených ve Věznici Rýnovice.

Maják o.p.s.
Ředitel organizace Maják Jan Molnár: Děti jsou odmítnutí bohové