„Něco si vydělám a nemusím tak otravovat rodinu,“ vysvětlil Robert, jeden z několika desítek vězňů, kteří přímo ve věznici pracují v dílně pro turnovskou firmu Trevos vyrábějící svítidla. Montuje klasické zářivky. „My jsme s prací vězňů povšechně spokojeni,“ vysvětlil jednatel společnosti, který na pracoviště v rýnovické věznici často zajíždí.

Ilustrační foto.
Dozorce vězni při útěku z rýnovické věznice nepomáhal

Muži si při montování svítidel přijdou na pět a půl tisíce korun měsíčně. Pokud má ale vězeň vysokoškolské vzdělání, a to minimálně v magisterském stupni, může brát až třináct a půl tisíce korun. „Pracujeme pro dvě firmy v automobilovém průmyslu, ve výrobě cukrovinek, vyrábíme svítidla, vypínače a vzduchotechniku, podílíme se na úklidu města a na třídění odpadků,“ vypočítal ředitel rýnovické věznice Vlastimil Kříž.

Přímo ve věznici funguje pracoviště bez těžkých strojů. „Vězni tu provádějí především lehké montážní práce, ale třeba i výstupní kontrolu výrobků jedné z jabloneckých firem,“ popsal práci vězňů zástupce ředitele Petr Veselý.

Vazba. Ilustrační foto.
Věznice na severu Čech jsou přeplněné. V liberecké se místo ještě najde

V letošním roce jen ve věznici zřídili tři nová pracoviště. „V současné době jednáme o možném rozšíření pracoviště pro našeho dlouholetého smluvního partnera,“ doplnila mluvčí věznice Monika Králová. S rýnovickými vězni pracuje nezisková organizace Rubikon Centrum. 

„Naše základní práce spočívá v tom, že se postaráme o vězně těsně po jeho propuštění. Umožníme mu ubytování a pomůžeme sehnat práci,“ popsal projektový manažer organizace Lukáš Salivar. Vězeň, který se zapojí do některého z programů Rubikon Centrum, má bydlení na ubytovně zdarma do doby, než mu organizace najde zaměstnání.

Ilustrační foto.
Věznice jsou přeplněné. Lehčí zločinci mohou zůstat na svobodě. S náramky

Bývalí vězni se přitom nejvíce „perou“ s dluhy. „Mnohdy jde až o extrémní problémy. Někteří ani neví, kolik kde dluží. Pokud takovému bývalému vězni seženeme práci, dostane už druhý měsíc jen minimum, zbytek mu ukousnou exekuce. To je pro ně hrozně demotivující,“ popsal Salivar.

Mezi zaměstnavateli přitom o práci pro bývalé vězně zájem je. „Naše společnost spolupracuje s Věznicí Rýnovice od roku 2016, v průměru zaměstnáváme deset vězňů. Jednoho bývalého vězně jsme hned po ukončení trestu zaměstnali na hlavní pracovní poměr,“ přiblížila personalistka liberecké společnosti Mocca Hana Černošová.

Příklady fungujících projektů se zaměstnáváním odsouzených a lidí propuštěných z vězení představili organizátoři workshopu 3. května 2018 ve Věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Na snímku je jeden z pracujících vězňů při montáži svítidel.
FOTO: Ekonomika šlape, lidí je málo. I vězni jdou na dračku

Odsouzení představují podle Svazu průmyslu a dopravy (SPČR) stabilní a levnější pracovní sílu. Vyplatit se ale může i po propuštění. „Výhodou je, že po propuštění je takový člověk už v práci vyškolený a ví, co a jak. Neztratil pracovní návyky,“ řekla ředitelka zaměstnavatelské sekce SPČR Jitka Hejduková. Firmy zaměstnávající lidi po výkonu trestu mají možnost čerpat dotace.