Z města bylo k dnešnímu dni na deponii za městskou halou odvezeno celkem 8300 tun sněhu. Parkovací automaty ve městě zůstávají až do odvolání vypnuté.

Město je kompletně průjezdné, udržované chodníky jsou průchozí. Technické služby pracovaly na odklízení sněhu 24 hodin denně. Frézy a odvozová auta byla v permanenci tak, aby o víkendu, kdy je nejnižší provoz, došlo k co největšímu zmírnění následků spadu sněhu. Situaci komplikovala obleva. Úklid města bude pokračovat i nadále.

Věznice Rýnovice opět městu na dnešek poskytla 18 osob ve výkonu trestu, kteří budou pracovat na ručním odklízení sněhu na sídlištích.

Upozorňujeme, že sníh, který si občané a firmy odklidí ze svých pozemků, dvorů a zahrad není možné navozit na komunikaci. Jedná se o přestupek znečišťování veřejného prostranství s pokutou až do výše 20 tisíc korun. Povinnost uklidit sníh spadlý nebo shozený se střechy na uklizený chodník mají i majitelé domů.

V souvislosti s počasím se objevují poruchy veřejného osvětlení, technické služby je postupně řeší. „V případě nefunkčního veřejného osvětlení, žádáme občany o spolupráci při nahlášení poruchy,“ apeluje jednatel TSJ Milan Nožička.

Během kalamitního stavu v uplynulých 4 dnech nedošlo podle Policie ČR k výraznému nárůstu dopravních nehod, větší komplikace nehlásí ani zásobování nebo provozovatel MHD či svozy odpadů.

NEDĚLE

Město je průjezdné, chodníky zařazené v plánu zimní údržby jsou bez závalů. Jejich schůdnost ale není ideální, v některých případech jsou stále úzké a například kočárek neprojede. Stále složitá je ale situace na sídlištích, a to především kvůli zaparkovaným automobilům. Ne každý chce auto odstavit na parkoviště, která fungují v bezplatném režimu po celém městě.

„Auto mi zahrnuly technické služby a já to vyhazovat nebudu. Do práce sjedu tramvají,“ vysvětloval asi padesátiletý Pavel na sídlišti Mšeno. Je jedním z mnoha obyvatelů sídliště, kteří mají auto zcela zasypané. „Právě tyto automobily jsou ale největší překážkou v úklidu sněhu,“ popsala mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Zima v ulicích Jablonce
Kalamitní stav v Jablonci potrvá i přes víkend. Odvezli již 1400 tun sněhu

Parkovací automaty ve městě zůstávají vypnuté a i nadále magistrát žádá řidiče, aby v maximální možné míře usnadnili práci úklidové technice. „Upozorňujeme také, že sníh, který lidé shodí ze střech na chodník, jsou povinni si uklidit,“ doplnila mluvčí magistrátu.

Schůdnost chodníků není ideální, v některých případech jsou stále úzké a třeba kočárek neprojede. Navíc se vlivem oteplení vytvářejí koryta z měkkého sněhu. Technické služby proto budou i nadále pokračovat v úklidu, odvozech sněhu a rozšiřování chodníků. V souvislosti s mírnou oblevou se budou stahovat rozměklé sněhové vrstvy z ulic a hlavních parkovišť ve městě, aby vlivem poklesu teplot nedošlo k zmrznutí už rozježděného sněhu.

„Manipulace s ním je pak velmi obtížná až nemožná,“ vysvětlil jednatel Technických služeb Jablonec Milan Nožička. Zcela vyhráno ale ještě není. A to i přesto, že předpověď počasí pro Jablonec slibuje už jen lehké sněžení. „Situaci spolu se správou komunikací monitorujeme a v případě jakékoli změny jsme připraveni kdykoli svolat komisi zimní údržby,“ popsal náměstek primátora pro ekonomiku Štěpán Matek.

Premiéra módní přehlídky.
FOTO: Missky předvedly na přehlídce v Jablonci luxusní šperky i šaty

Jablonec vyhlásil 1. stupeň kalamitního stavu ve čtvrtek ráno, kdy ulice města během předešlého dne a noci zasypalo skoro třicet centimetrů sněhu. „Kalamitní opatření vyhlašujeme zejména z toho důvodu, že za současné situace není možné dodržet časové lhůty schválené plánem zimní údržby na aktuální období,“ vysvětlil náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Za posledních několik dní vzrostly náklady na údržbu ulic doslova raketově. „Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun,“ přiblížil náměstek Matek. „Náklady rostou zejména kvůli odvozům sněhu z ulic a chodníků na deponie, je ale nutné zajistit bezpečný průjezd a průchod městem,“ dodal.

Během víkendu pracovaly úklidové čety na plný výkon. V pohotovosti byli i pracovníci veřejně prospěšných prací, kteří uklízeli hlavně kolem stanovišť s kontejnery na separovaný odpad. Na sídlišti ve Mšeně v pátek pomáhaly s odstraňováním sněhu dvě šestičlenné skupiny odsouzených osob. Na pondělí rýnovická věznice přislíbila dalších 18 lidí, technické služby je využijí na sídlištích.

Částečná havárie v budově Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou uzavře úsek komunikace v Podhorské ulici.
Školu v Podhorské ulici zpevní ocelová konstrukce. Rekonstrukce se prodraží