Kdo by snad čekal nositelné modely a na míru k nim vytvořenou běžnou bižuterii, nové módní trendy, ten se nedočkal. Módní přehlídka Made in Jablonec je o velmi náročné prezentaci každého ze zúčastněných. Ne jinak tomu bylo v letošním ročníku 2017. Ve čtvrtek se 5 škol, 23 bižuterních a šperkařských firem a 15 módních salonů prezentovalo v jabloneckém Eurocentru na odpolední a večerní premiéře. Sedmdesát modelů na téma „Glamorous Day" okouzlující.

TRENDY NEHLEDEJTE

„Všichni mají volnou ruku a nikdo jim do tvorby nemluví. Některé modely v nákladech dosahují desetitisíce," uvedl Pavel Kopáček, předseda řídícího výboru Svazu výrobců skla a bižuterie, který přehlídku pořádá. A zájem veřejnosti je tradičně obrovský. Pro velký úspěch se bude konat ještě 1. března večer v Oblastní galerii Lázně v Liberci.

Přestože je kvůli rozměrnosti některých modelů problematická doprava, zručností a kreativitou návrhářů z Jablonecka se potěší i návštěvníci veletrhu Hodiny a klenoty v Praze, v Jablonci ji širší veřejnosti a turistům představí na letní akci Křehká krása. „Jednáme ještě o dalších jednorázových akcích," potvrdil další prezentaci Milan Kohout, místopředseda svazu bižuterních výrobců.

LONI MUŽI, LETOS PSI

Nezvykle mnoho mužů a ohňová show na mole, to je loňská historie. „Letos ženy vyměnily muže za psy," okomentoval s nadsázkou přehlídku Kopáček. S bižuterním doplňkem se totiž představili domácí mazlíčci, čtyřnozí modelové: královský pudl a dalmatin. „To ale není nic nového, obojky se štrasem si pamatuji již z osmdesátých let. Tehdy jsme byli požadavkem výrobce na šatonové růže zděšeni," dodal.

Letošní téma diváky provedlo celým dnem, od lechtivého ranního prádla, přes polední byznys, malé večerní až po nákladné večerní róby. „Měli jsme osm témat, jednoznačně největší zájem byl o módní úlet a musím říct, že někteří autoři uletěli opravdu hodně," poznamenal Milan Kohout, který přehlídku organizoval.

„Máme tady v kraji opravdu moc šikovné lidi, jsem na ně pyšná, jak dobře umí řemeslo," jednoduše shrnula starší dáma s tím, že hodnotit může, vyučila se totiž v prestižním pražském salonu před druhou světovou válkou. Něco pamatuje.