„Asi před dvěma týdny jsem okřikl partu mladých, kouřili tady, pouštěli nahlas hudbu a pokřikovali oplzlosti na dívky, které si sem přišly zasportovat. Obrátili se na mě a sprostě mi nadávali, měl jsem až strach,“ popsal další z návštěvníků areálu.

Stížností přibývá. „Jsem denně svědkem toho, jak se tam starší děti hádají, perou, sprostě nadávají a nechávají po sobě odpadky. O nějakém ohledu na menší děti se nedá ani mluvit. Několikrát jsem je okřikl, ale efekt nula. Nejsem žádný puritán, ale i tohle je na mě už moc a vadí to i jiným rodičům, kteří tam přicházejí se svými dětmi,“ postěžoval si na magistrátu Ladislav Höcke.

Jedním ze vzorů pro nový jablonecký skatepark má být skatepark v Maškově zahradě v Turnově.
Skatepark u bazénu? Nové sportovní centrum v Jablonci projednají zastupitelé

Městská společnost Sport Jablonec, která se mimo jiné stará i o uvedený areál, o každodenní neklidné situaci ví. „Informovali jsme městskou policii, my s tím nic dělat nemůžeme,“ řekl správce sportovišť Martin Michalský. Problém je i v tom, že areál má na starosti správce senior, který tu třikrát týdně uklízí. „Zvlášť večer tu je bordel. Prostě sem musí více jezdit policie,“ přiblížil senior, který vždy vynese koše, uklidí psí exkrementy a provede potřebnou údržbu.

Problémy by mohl řešit a odhalovat kamerový systém, ten ale už před lety dosloužil. „Kamerový systém v areálu je nefunkční z důvodu stáří a dlouhodobého podfinancování. Ta samá situace je třeba i na sportovní hale,“ popsal Martin Michalský.

A na lepší časy se rozhodně neblýská, společnost Sport Jablonec má v současnosti problémy i s financováním oprav sportovišť, natož nového kamerového systému.

Zvýší počet kontrol

Návštěvníky areálu v případě porušení návštěvního řádu nikdo ani neupozorní. „V minulosti došlo po upozornění návštěvníka na nevhodné chování k výhrůžkám správci hraničícím s fyzickým napadením. Po této zkušenosti už správce v době přítomnosti v areálu neřeší porušení návštěvního řádu,“ připomněl ředitel Městské policie Jablonec n. N. Roman Šípek.

Za poslední dva roky ale strážníci nepřijali žádné oznámení ze strany správce areálu na nevhodné chování či na hrubé či agresivní chování návštěvníků. „Z mého pohledu je takový přístup hraničící s rezignací na základní povinnosti správce přinejmenším zarážející,“ poznamenal šéf jabloneckých strážníků.

Jablonecká přehrada.
Přehrada Mšeno má být v noci klidnější. Jablonecký magistrát se na to zaměří

Omezení dohledu nad areálem způsobuje i fakt, že zdejší strážník – okrskář je v současné době v dlouhodobé pracovní neschopnosti a jeho povinnosti částečně přebírá okrskář z Rýnovic. Stěžejní oblastí jeho zájmu je ale především vodní nádrž Mšeno a její okolí.

Areál je teoreticky sledovatelný kamerou městského systému, která je umístěná na nedaleké budově, ale kvalita odpovídá vzdálenosti, praktická využitelnost je takřka nulová. I tak ale strážníci vědí, že je třeba situaci v areálu udržet pod kontrolou. „Pokusíme se navýšit počet kontrol v dané oblasti motorizovanými hlídkami,“ přislíbil Roman Šípek.