Ze zastaralého pavilonu do moderní expozice. Vypadá to, že i jedny z nejstarších a nejoblíbenějších obyvatelek liberecké zoo, slonice Rání a Bala, se konečně dočkají nového bydlení. Po dlouhých letech dohadování, jak vyřešit tristní stav zdejšího slonince, se vedení zahrady rozhodlo k překvapivému kroku. Namísto plánované rekonstrukce stávající zastaralé budovy chce postavit zcela nový pavilon, který bude odpovídat moderním představám o chovu zvířat.

Pavilon slonů v liberecké zoo.
Hledají se staré fotky slonů. Ti slaví v ZOO výročí

„Dali jsme na doporučení projektantů, kteří s podobnými stavbami mají zkušenosti, a od rekonstrukce jsme ustoupili hned z několika důvodů. V prvé řadě by byla tak rozsáhlá přestavba neefektivní a zřejmě by nám v budoucnu snížila šanci získat peníze na novou stavbu slonince i venkovních výběhů v celé horní části areálu,“ sdělil ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Liberecká slonice Rání v roce 1982.Zdroj: Archiv ZOO LiberecKromě toho by rekonstrukce zkomplikovala také výhled na slonice, které by návštěvníci zoo mohli pozorovat jen z omezeného prostoru uvnitř pavilonu.

Dalším důležitým důvodem, jenž hrál při rozhodování roli, byly i samotné Rání a Bala. Během rekonstrukce by totiž musely opustit domov, což by pro ně mohlo mít podle hlavního zoologa zahrady Luboše Melichara fatální následky. „Naše slonice vyžadují zvláštní přístup a vztah mezi nimi a ošetřovali je zcela unikátní,“ vysvětlil Melichar a poukázal zároveň i na zdravotní stav a vysoký věk obou samic.

Slonice Rání přijela do Liberce před padesáti lety jako čtyřletá z indické Kalkaty.
Liberecká zoo chová slony už půl století

Oproti rekonstrukci, která měla stát kolem 40 milionů, se náklady na nový sloninec vyšplhají řádově na stovky milionů. „Počáteční fázi zahrnující projektovou studii a dokumentaci zaplatíme z peněz připravených na začátek přestavby. Celý projekt chceme rozdělit na několik částí a rádi bychom se s městem domluvili, aby jej zařadilo do svých dlouhodobých plánů,“ poznamenal ředitel Nejedlo, podle kterého už není moc jiných možností, jak chov slonů v Liberci udržet.

Studie, kterou chce zoo zadat už letos na jaře, by měla pojmout rozvoj celého horního areálu zoo. „Bude zahrnovat i pavilon žiraf, hospodářský pavilon i výstavbu nové expozice Africká planina. Počítá i s vybudováním nové přístupové a návštěvnické cesty a vzdělávacího centra pro návštěvníky,“ upřesnil ředitel.

Surikata.
FOTO: S příchodem jara se v liberecké zoologické zahradě narodila další mláďata

Liberecký sloninec je starý téměř 50 let a přestože byl ve své době jedním z nejmodernějších podobných zařízení v Evropě, dnes se jedná o zcela nevyhovující a prodělečnou budovu. „Když jsme nechali loni změřit její energetickou náročnost, zjistili jsme, že je na nejhorší hranici. Topíme pánubohu do oken,“ vyjádřil se vedoucí technického oddělení Zoo Liberec Radim Špringl.

Budova neodpovídá ani současným požadavkům na chov slonů. Liberečtí ošetřovatelé jsou totiž na rozdíl od svých kolegů z jiných zahrad stále v přímém kontaktu se svými pětitunovými svěřenkyněmi. Nový pavilon by tak měl zvýšit i jejich bezpečnost.

V liberecké zoo.
Vyhrajte vstupenky do zoo. Startuje nová poznávací soutěž

Přestože se se stavbou slonince nepočítá v nejbližších třech čtyřech letech, dočkaly se i tak Rání a Bala vylepšeného bydlení. Za peníze, které zoo vybrala ve sbírce, byly pořízeny například speciální krmné vozíky, tvrdou kameninovou podlahu pak nahradila mnohem vhodnější vrstva z tvrzené gumy. Podle mluvčí zoo Báry Tesařové se vybralo asi 380 tisíc.