Zámek Svijany rozhodně nebyl místem, které by bylo turistickým lákadlem. To se teď ale změnilo. Dominanta Svijan září opravenou fasádou do daleka. Už v sobotu 25. června přivítá první návštěvníky. „Zámek jsme koupili v roce 2013. Svijanský zámek a pivovar vždy patřily k sobě, cítili jsme povinnost památku zachránit," uvedl ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík s tím, že rozhodně nešlo o jednoduchou záležitost.

NIKDY NEVÍTE, NA CO NARAZÍTE „U takto starého objektu nikdy nevíte, na co narazíte, co oproti plánům nepůjde a podobně. V kapli se odkryly například renesanční fresky, o kterých nikdo nevěděl. Potřebovaly zrestaurovat, což celý rozpočet navýšilo o 10 milionů a tak dále," líčí Havlík. Se současnou podobou zámku je ale velmi spokojen. „Do budoucna počítáme s tím, že tu vznikne kulturní a společenské centrum pro obec Svijany, chtěli bychom tu i ubytovací kapacity a zážitkový minipivovar, ve kterém by si návštěvníci mohli uvařit sami pivo," dodal Havlík.

HROBY I TAJNÁ CHODBA

Teď obnovený zámek láká především na expozice, které vytvořilo sdružení Archa 13 spolu se Severočeským muzeem. Nejrozsáhlejší část patří archeologii. „Vystavili jsme tu nálezy z okolí Svijan a Příšovic, které jsou staré přes 3000 let. Lidé uvidí unikátní hroby z pohřebiště na Cecilce, bronzový poklad, který nám závidí celý svět, model pravěké vesnice a další," láká k prohlídce archeolog Petr Brestovanský. Na koncepci výstavy se podílel i známý architekt David Vávra, jinak též člen divadla Sklep. Lákadlem je i tajná chodba, kterou archeologové odhalili při opravách zámku nebo středověká chlebová pec. „V okolí Svijan a Příšovic všude šlapete na dávnou minulost. Jde o lokalitu, která byla osídlena už před třemi tisíci lety. Vedly odsud pravěké obchodní stezky až k Alpám, byla to důležitá křižovatka cest," říká Brestovanský.

A protože zámek renovovali majitelé pivovaru, nemůže tu chybět ani expozice pivovarnictví. „Můžete tu zjistit, kolik stálo pivo v roce 301 nebo co se stalo se šenkýřkou, když míchala pivo s vodou. Zajímavé jsou i fotografie, které zachycují proměnu svijanského pivovaru, stejně jako zámku, jehož historii je věnovaná samostatná místnost," popisuje Petr Pimek z Archy 13. Podle starosty Svijan Petra Felknera je záchrana zámku obrovským počinem. „Sami bychom to neuměli. Proto si vážíme, že do toho pivovar šel, zámek je dominantou obce. Už se těšíme, až tudy povede trasa budoucí cyklostezky Greenway."

Prohlídku si zaslouží i zámecká zahrada, která je součástí archeologické expozice. „Děti si tu mohou vykopat kostru vepře ze 14. století. Tehdy tvrz sloužila jako hospodářské zázemí pro mnichy z kláštera v Mnichově Hradišti. Ti tu chovali prasata a od nich dostalo místo svůj název Sviňany, později Svijany," vysvětlil Brestovanský.

Zámek bude otveřen pro veřejnost od soboty 25. června každý den od 9 16 hodin.