Jasno v debatách kolem bývalé jablonecké porodnice se rozhodl udělat primátor Petr Beitl.

Napsal hejtmanovi

Protože se městem nese zpráva, že objekt, jehož vlastníkem je Liberecký kraj, bude sloužit jako ubytovna pro nepřizpůsobivé občany a ještě pro ty, kteří pobírají sociální dávky, napsal jablonecký primátor hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi.

„Důrazně odmítám informace, které kolují mezi lidmi a na sociálních sítích o záměrech města nastěhovat do budovy bývalé porodnice nepřizpůsobivé občany a občany pobírající sociální dávky. Osobně se zasadím o to, aby jednání s krajem vyšla ve prospěch obyvatel Jablonce. Bezpečí a klid občanů je pro mě prioritou," uvedl Petr Beitl v dopise.

Liberecký kraj uzavřel na podzim roku 2013 kupní smlouvu se společností Varopa. Předmětem koupě byl objekt bývalé porodnice v ulici Turnovská, a to za vzájemně dohodnutou kupní cenu ve výši osmnácti milionů korun.

Zaplatila málo

Společnost Varopa zaplatila Libereckému kraji pouze jeden milion. V rámci uskutečněného prodeje Liberecký kraj ale neměl stanovené žádné podmínky spojené s budoucím využitím objektu bývalé porodnice v ulici Turnovská, v Jablonci nad Nisou, a proto neměl žádné oficiální informace o případném budoucím využití objektu ze strany společnosti Varopa.

A jelikož druhá část ceny doplacená nebyla, zůstává bývalá porodnice zatím ve vlastnictví Libereckého kraje. K problematice by se měl čelem postavit současný jablonecký zastupitel a bývalý starosta Jablonce Petr Tulpa. U přípravy smlouvy o prodeji loni na podzim také byl v pozici krajského radního a měl prioritně už tehdy hájit zájmy Jablonce a Jablonečanů, kteří jej zvolili.

Na síti diskutují

I prostřednictvím sociální sítě se kraj, konkrétně hejtman, rozhodl dementovat „chystaný" osud objektu. „Pokud pominu to, že podobnou fámu někdo vypouštěl v Hrádku před minulými komunálními volbami, je to ukázka tuposti některých lidí. Porodnice stále patří Libereckému kraji, zájemce nezaplatil kupní cenu a Rada kraje bude 12. 8. 2014 projednávat odstoupení od smlouvy a vymáhání smluvní pokuty," uvedl Martin Půta v neděli.

V diskusi pod Půtovým vyjádřením také zcela otevřeně zaznívá, že podobné informace kdosi vypustil na veřejnost zcela cíleně, neboť se blíží komunální volby a téma je velmi dobře zneužitelné. „Vždy mě překvapí, kolik lidí je schopno a ochotno věřit blbostem…," komentuje hejtman jeden z příspěvků.

Fámy narostly do takových rozměrů, že se o příchodu nepřizpůsobivých rodin lidé baví na poště, u kadeřníka, v pekárně či u oběda. „Ptala jsem se jedné z úřednic, jak to je… No jen sklopila oči a někam dozadu utekla. Nechtěj vo tom ani mluvit. Nesměj. Za ty rodiny určitě zkasírovali pěkný prachy," citujeme ženu, která se přišla zeptat do redakce Jabloneckého deníku.

„Kraj zatím nic neprodal, prodává vždy nejlepší nabídce a pro podobné objekty se využití hledá těžko," uzavřel Půta.