Třicet let svobody. Třicet let od sametové revoluce. Ale také osmdesát let od uzavření českých vysokých škol. To vše si o nadcházejícím víkendu připomenou lidé z celé republiky, Jablonecko nevyjímaje.

Už nyní jsou k vidění v informačním centru v přízemí jablonecké radnice dva filmy s tématem sametové revoluce. Jeden mapuje období od šedesátých let po rok 1989, druhý sametovou revoluci a následující dění. V neděli se druhý snímek objeví i na internetu. Přinese ho kanál Youtube pod názvem Samet v Jablonci. „Je to dokument o tom, jak proběhla sametová revoluce a dny následující v Jablonci, tak jak to v roce 1989 a 1990 zachytil můj otec, kameraman Wolfgang Wenzel,“ přiblížil syn Martin Wenzel.

Město Jablonec připravilo pestrý program zahrnující pietní akt i oslavu Mezinárodního dne studenstva. Zatímco pieta bude v ulici Generála Mrázka, slavnostní program se soustředí na Mírové náměstí.

Pietní akt v neděli 17. listopadu začne ve 13 hodin. „U pomníku Bojovníků za svobodu vlasti a obětem bezpráví v ulici Generála Mrázka si připomeneme Den boje za svobodu a demokracii,“ přiblížila Lucie Kocourková z jabloneckého magistrátu.

Studenti prvního ročníku střední školy v Kateřinkách byli oceněni za pomoc zraněnému muži.
FOTO: Bez nich by zemřel. Liberečtí studenti zachránili lidský život

O hodinu později bude na Mírovém náměstí v Jablonci rušno. Od 14 hodin se tu rozeběhne oslava dne studenstva s podtitulem Studenti sobě. Vystoupí písničkář Michal Horák, zazpívá i student jabloneckého Gymnázia U Balvanu Tomáš Hejkal.

Student jablonecké Střední průmyslové školy technické Vilibald Vítek předvede cyklotrialovou akrobatickou show. „Schody před radnicí mu poslouží jako rozjezdová rampa a náměstí jako doskočiště jištěné nafukovacím dopadem,“ prozradila Kocourková.

O půl páté se sejdou na Mírovém náměstí i příznivci spolku Milion chvilek pro demokracii. „Zapálíme svíčky na schodech před radnicí. Budeme spolu až do rozeznění zvonů,“ sdělil jablonecký aktivista Jan F. Medvin. Kostelní zvony se symbolicky rozezní v 17 hodin a 11 minut jako připomínka listopadových událostí roku 1989.

Výročí sametové revoluce si připomenou v neděli i v Městském divadle v Turnově. Od 18 hodin se tu uskuteční slavnostní večer s názvem 30 let od Sametu – a co dál?  Vstup na slavnostní večer je zdarma.

Autorem návrhu kina v Doksech je architekt Karel Hubáček.
Kina na venkově nepřežila revoluci. Na návštěvnost si ale nikdo nestěžoval

V Železném Brodě si události 17. listopadu 1989 připomínají výstavou Listopad 1989 očima pamětníků. Výstava bude pokračovat do 24. listopadu v zasedací místnosti městského úřadu a můžete ji navštívit od 13 do 16 hodin. Od 25. listopadu se přesune do národopisné expozice Městského muzea v Železném Brodě na Bělišti.

V neděli od 17 hodin se pak na náměstí 3. května koná setkání při příležitosti 30. výročí sametové revoluce, které svolala skupina nejmenovaných občanů.

Slaví se sokolem

Na oslavy 17. listopadu se připravují i v Malé Skále. „V neděli si události připomeneme tradiční akcí Se Sokolem na Sokola s hromadným odchodem od sokolovny na Malé Skále ve 13 hodin,“ popsal starosta Michal Rezler. Od 17 hodin zahraje v maloskalské sokolovně známé skladby nejrůznějších žánrů Podnikový dechový orchestr Škoda Auto Mladá Boleslav.

Mateřská škola Nová Ruda v libereckých Vratislavicích.
Vratislavická školka získala titul Česká cena za architekturu

Mnozí lidé z Jablonecka vyrazí v sobotu na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii do Prahy na Letenskou pláň. A nevyjedou jen tak sami, třeba z Loužnice je vypraven autobus, který v Držkově, Zásadě a Železném Brodu nabere další příznivce. Svoz do Prahy organizuje v Malé Skále také starosta Rezler. Jako soukromá osoba.

Protestní akce spolku Milion chvilek pro demokracii se v neděli dále uskuteční nejen na Mírovém náměstí v Jablonci, ale i na Riegrově náměstí v Semilech, na náměstí Českého ráje v Turnově, na náměstí v Jablonném v Podještědí, před radnicí v Tanvaldu, v Libštátu nebo Loužnici.