Přebytky úrody ze stromů však zcela legálně a především bezpečně lidem vypálí v zásadské destilérii. Vypálení je podle některých znalců nejvýhodnější a nejtrvalejší metoda zpracování ovoce.
Kvalita ovocného destilátu je v rozhodující míře závislá na kvalitě ovoce. „K vypálení přijímáme od lidí výhradně ovoce, nikoli kvas. Příprava kvasu je značně odborná činnost, na níž je výsledek opravdu mimořádně závislý,“ uvedl Martin Balatka, jednatel ze zásadské destilérie.
Ovoce musí být čisté a dobře vyzrálé bez příměsí a bez nahnilých plodů. Nejmenší „várka“ je šedesát kilogramů. Přibližně za tři měsíce je pálenka v lahvích. „Momentálně jsme dokončili sběr bohaté úrody třešní od okolních pěstitelů a připravujeme kvas. Zároveň nám lidé vozili maliny, meruňky a začínají s rybízem,“ poznamenal Balatka. V srpnu přijdou na řadu první jablka a hrušky. Hlavní sezonu čekají v září a říjnu.