V úvodu se celý balík závodníků držel pohromadě až k první sprinterské prémii, umístěné 4.8 km od startu. Do té vjížděl jako první Nor Andreas Nygaard a domácím fanouškům jistě dělal radost Stanislav Řezáč, který tuto prémii zdolal jako druhý. Kupředu se ale dral v tu dobu čtvtý Morten Eide Pedersen, který začal přidávat na tempu.

Po chvíli ujel zbytku startovního pole a na deseti kilometrech už měl více než dvacetisekundový náskok. Zareagovat dokázal pouze další norský běžec, Petter Eliassen, který se na Pedersena postupně dotáhl a druhou sprinterskou prémií už oba projížděli bok po boku a skupině pronásledovatelů ujeli dokonce o čtyřicet sekund.

Zatímco Eliassen však dokázal držet stejně svižné tempo, Pedersen začal zvolňovat. Zhruba v polovině trati se Eliassen osamostatnil na čele a začal budovat svůj náskok, který se nakonec ukázal jako rozhodující.

Pedersen se mezitím zařadil do pronásledující skupiny a snažil se s ní držet krok, to už ale Eliassen zvyšoval svůj náskok a bylo jasné, že pokud nijak vážněji nezaváhá, dojede si pro vítězství. Do cílové rovinky nakonec vjel s více než tříminutovým náskokem a mohl se radovat ze zaslouženého triumfu.

Druhé místo vybojoval Johan Kjølstad a norskou dominanci uzavřel třetí příčkou Anders Auckland, dlouho vedoucí Pedersen se nakonec propadl až na osmou pozici. Z Čechů dojel nejlépe Stanislav Řezáč na 12. místě.

Mezi ženami vládla prakticky v celém závodě jednoznačně Britta Johanssonová Norgrenová, která si vítězstvím dokráčela pro žlutý trikot vedoucí závodnice Swiss Ski Classics. Druhou pozici vybojovala Lina Korsgrenová, na třetím místě dojela Sara Lindborgová.

49. ČEZ Jizerská 50: 1. Petter Eliassen (NOR) 2:12:35.7, 2. Johan Kjølstad (NOR) +3:13.9, 3. Anders Auckland (NOR) +3:15.2. Ženy: Britta Johansson Norgren (SWE) 2:38:37.0, 2. Lina Korsgren (SWE) +1:01.8, 3. Sara Lindborg (SWE) +2.14.9. 

Den však zdaleka nepatřil pouze profesionálům. Postupně došlo také na hobby běžce. V 11:30 odstartovala 1. vlna závodníků, která tvoří 6. startovní blok. Ve 13 hodin bude následovat sedmý blok, v 15 hodin osmý a poslední běžci přijdou na řadu v 17 hodin.