Vyroste na náměstí před radnicí mezi Neptunovou kašnou a Moskevskou ulicí. „Volně přístupná pláž bude mít velikost 40 až 50 metrů čtverečních, budou na ní lehátka, plážové koše, palma a formičky na písek," upřesňuje vedoucí odboru cestovního ruchu David Pastva.

Pláž i přilehlé náměstí budou přes léto žít, radnice totiž počítá s bohatým kulturním programem. „Chceme tam mít nějakou akci šest dnů v týdnu," uvedl Pastva. V plánu je divadlo, festival Bohemia Jazz Fest, koncerty, výtvarné kurzy, cvičení jógy, tančírna, módní přehlídka, ohnivá show i finále mistrovství světa ve fotbalovém freestylu.

Součástí pláže bude i bar, na provozovatele vypsalo město soutěž. Zájemci se mohou hlásit do 20. dubna. Důležitá bude nejen nabídka sortimentu, ale i podoba stánku. Město po vítězi soutěže nebude chtít žádný nájem, provozovatel stánku se ale bude muset starat o pořádek na pláži.

Liberec předpokládá, že o netradiční atrakci bude mezi lidmi zájem. „Budou si moci vyfotit radnici, před kterou je palma a lidi na lehátkách. To se ještě nikomu nemohlo podařit," pochvaluje si Pastva.

Sami Liberečané mají na pláž rozporuplné reakce. „Mně to přijde jako bezva nápad. Má to šmrnc, k létu válení na pláži patří. Určitě si tam půjdu relaxovat," těší se už teď Martin Hejduk z Liberce. Dana Hromková se k němu přidává: „Něco podobného jsem viděla v Paříži, i když je pravda, že tam to mají na nábřeží u Seiny. Škoda, že to u nás nedají někam k Nise, třeba v parčíku Na Rybníčku by to bylo stylovější. Ale jinak je to dobrý nápad, fandím tomu."

Někteří lidé ale kritizují, že radnice zbytečně vyhazuje peníze, místo aby opravila pláž na liberecké přehradě. „Na přehradě se budou letos opravovat vstupy do vody a počítáme i s umístěním dvou až tří pevných mol podél promenádní cesty, které vytvoří intimnější místo pro návštěvníky přehrady," oponuje náměstkyně pro územní rozvoj Karolína Hrbková.

„To už se na radnici definitivně zbláznili. Až zafouká, bude ten písek všude. Na kraviny čas mají, ale na rozbité chodníky, které máme třeba u nás v Ruprechticích, na to peníze nejsou," odmítá pláž Milan Chvojka.

Primátor Tibor Batthyány naštvané reakce nechápe. „Tohle má být recese, město to nebude stát prakticky nic, kromě navezení písku. Když se snažíte, aby centrum města žilo a nebylo to tady v létě jako po vymření, tak se snese kritika. Kdybychom nedělali nic, zase nám budou vyčítat, že pro oživení centra nic neděláme," vysvětluje.