Rovných čtvrt milionu korun získá od letošního roku obec Malá Skála za pronájem skalního hradu Vranov neboli Pantheonu.

Ve výběrovém řízení na pronajímatele se přihlásilo šest zájemců. „Všichni nabízeli přibližně stejný doprovodný program i nabídku doplňkového prodeje. Dá se tedy říci, že hlavním kritériem se stala cena," přiblížil Michal Rezler, starosta Malé Skály.

Vítězem se stala společnost Climbing, jež sídlí v Příšovicích u Turnova. Specializuje se na prodej outdoorového oblečení a vybavení. Její majitel Jiří Šťastný navíc na Malé Skále bydlí. „Místo se mi vždy líbilo. Chceme hrad více přiblížit i místním, aby se z něj stal i kulturní stánek," přiblížil Jiří Šťastný.

Areál by měl fungovat přibližně jako dosud. Návštěvníci k zakoupenému lístku dostanou tištěného průvodce, kterého si pak mohou odnést jako suvenýr.

Skalní hrad bude otevřen o víkendech již v průběhu dubna a května. Na druhou polovinu měsíce dubna bude zřejmě připraveno i slavnostní otevření hradu, zřejmě i za přítomnosti architekta Víta Mlázovského, který projektoval novou opěrnou zeď Pantheonu.

Hrad je otevřen již o tomto víkendu, v letní sezóně by pak měl být otevřen denně. Ve výstavbě jsou i nové webové stránky hradu.

Nový nájemce hradu, by rád vydal publikaci o historickém místě. Podle Jiřího Šťastného by mohla vzniknout ze spolupráce s historikem a obdivovatelem Vranova Ivanem Peřinou.

Obec Malá Skála hledala nového pronajímatele poté, co skončila smlouva s předchozím, jež obci platil snížený nájem z důvodu havárie, kdy se v roce 2010 zřítila opěrná zeď nádvoří. Tu obec nechala znovu postavit na své náklady podle projektu Víta Mlázovského, jež využívá historické technologie. Dílo nakonec stálo 3,7 milionu korun, což bylo výrazně méně, než kdyby se na místě stavěla například zeď železobetonová.

S délkou téměř čtyři sta metrů je považován Vranov za nejkomplikovanější skalní hrad v Čechách.

Archeologický výzkum dokládá existenci hradu pouze v 15. století, nicméně se nedá vyloučit, že na některých skalních blocích stály budovy už dříve. Ostatně obec Vranov je poprvé zmiňována roku 1382, kdy patřila pod dominikánský klášter v Turnově. Hrad byl vystavěn pravděpodobně na počátku 20. let 15. století, z let 1422 a 1425 o něm pochází první jisté zmínky. Tehdy jej vlastnili Heníček ze Skály a jeho otec Heník Štěpanický z Valdštejna a na Vranově. Ostatně Valdštejnům patřil po celé 15. století. Za Heníčkova syna v letech 1453-1487 se stal baštou husitství v oblasti a zažíval svůj největší rozkvět. Roku 1538 však panství koupil Jan z Vartemberka, jenž o hrad ztratil zájem. V průběhu 16. století hrad zpustl a ke vzkříšení došlo až v době romantismu v 19. století. V roce 1802 se novým majitelem panství Malá Skála stal František Zachariáš Römisch, jenž jej odkoupil od Desfoursů. Ten zde nechat vybudovat Pantheon, kde oslavoval různé historické osobnosti. Ovšem ani ten se nedochoval v plném rozsahu. Dnes celý objekt vlastní obec Malá Skála.