Novinku brzdí zákon

Podle náměstka primátora Tomáše Kysely je důvodem zdržení veřejná soutěž na dodavatele parkovacích automatů, které měly sloužit už od nového roku. „Musíme počítat i s možnými variantami, že se některá firma odvolá. Ten rok máme na to, abychom vybrali nové parkovací automaty a od roku 2017 byly osazeny," sdělil náměstek Kysela.

Nové přístroje umožní řidičům platit nejen mincemi, jako doposud, ale i pomocí bankovních karet či pomocí SMS z mobilního telefonu v červené zóně.

Další novinkou je parkování zdarma na kratší dobu. „Půlhodina v centru grátis je zřejmě možná, až jistá," potvrdila Kodymová. Základní tarify zůstanou podle ní bez podstatných, či dramatických změn. Přesto se ale mluví o tom, že v okrajových, tzv. zelených zónách by se celodenní parkování mělo z dvaceti korun zvednout na dvojnásobek.

Chystané změny se dotknou i rezidentních a abonentních míst. Přes den na nich budou podle Kodymové moci stát i auta majitelů takzvaných servisních karet. Ty slouží podle Kysely fyzickým a právnickým osobám, které v příslušných zónách zajišťují například opravy a údržby nebytového fondu, nebo pečovatelskou službu. Vydána by jich měla být zhruba stovka.

Zda budou opravdu všechny parkovací automaty ve vlastnictví města, s tím, že o provoz se budou starat TSML, není ještě rozhodnuto. „Tyto procesy jsou podrobovány ekonomické analýze, která je před dokončením," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Parkovací systém mají v Liberci nyní na starost technické služby. Město chce do provozování zapojit další své organizace Libereckou IS, dopravní podnik a městskou policii.

Stotisícový Liberec má 2 144 placených parkovacích míst, z toho 856 jsou rezidentská a abonentní. Tržby z městských parkovišť loni dosáhly téměř 17,6 milionu korun. Stání na placených parkovištích vyjde v Liberci podle typu zóny od pěti do 40 korun za hodinu.