Prohlídka výzbroje, otisky prstů, práce policejního technika. To vše a ještě více si mohli prohlídnout žáci ze dvou vybraných pátých tříd na policejní služebně ve Smržovce. „Příležitost k nahlédnutí do prostor této policejní služebny a seznámit se zde s prací policistů dostali žáci ze Základní školy ve Smržovce. Policisté je na služebnu přivezli služebními vozy," přiblížila Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Následně si žáci prohlédli prostory, ve kterých policisté denně pracují. V jedné z kanceláří si děti prohlédly výzbroj policistů v běžném výkonu služby i výstroj policisty zařazeného do pořádkové jednotky. Některé součásti si měly děti možnost vyzkoušet samy na sobě.

„Nejvíc se mi asi líbily ty chrániče, co nosí těžkooděnci, a samopaly škorpióny," přiblížil malý Jakub.

Policisté dětem předvedli práci policisty na obvodním oddělení a policejního technika. Navíc jim svoje vybavení předvedla také prvosledová hlídka a policisté v ní zařazeni dětem vysvětlili jaké úkoly v rámci služby plní. Děti vše se zájmem poslouchaly a samy měly mnoho dotazů, na které jim policisté odpovídali. Všichni žáci si také zkusili jaké to je, když policista snímá otisky prstů z této části akcí si každý odnesl svůj Certifikát o pravosti svých otisků prstů. Žáci se zájmem sledovali právě ukázku práce policejního technika při zajišťování stop na místě činu.

Dále děti měly možnost zúčastnit se společně s policisty přímo v terénu silničních kontrol vozidel a jejich posádek. „Opravdu s velkým zájmem si také prohlédli zcela nový vůz určený k takzvanému skrytému dohledu na bezpečnost silničního provozu, který nově jablonečtí dopravní policisté využívají zejména ke kontrole dodržování povolené rychlosti v obcích i mimo nich," přiblížila Dagmar Sochorová.

Na závěr děti obdržely drobné upomínkové předměty, které jim budou výjimečně prožité dopoledne připomínat a policisté je odvezli zpět do školy. Preventivní akce se zúčastnili i asistenti prevence kriminality ze smržovské radnice, kteří právě se smržovskými policisty při výkonu své práce spolupracují.