Tento „Den" vyhlašuje každoročně Česká asociace hasičských důstojníků a vybírá vždy pátek v roce, na nějž připadá 13. den v měsíci. „Alespoň na tento den bychom měli zapátrat ve svědomí, zda svým chováním neporušujeme bezpečnost sebe či jiných, protože požárů, ke kterým dojde v důsledku naší neopatrnosti, je většina,“ doplnila tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková. 

Hlavním tématem letošního Dne požární bezpečnosti se stalo „Vzděláváním k bezpečnosti“. V rámci toho bude moci veřejnost navštívit hasičské stanice a seznámit se s nejen prostory, ale i vybavením a prostředky. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na požární cisterny, velitelský automobil, žebřík, automobilovou plošinu, motorový člun a ostatní speciální techniku.

„Hasiči jsou navíc připraveni všem zájemcům popsat, jaké typy požárů se střídají s ročním obdobím, co převážně způsobí požár ve sklepě či na půdě nebo například co můžeme způsobit nesprávnou obsluhou elektrických spotřebičů. Upozorníme také na výhody detektorů požáru, detekci nebezpečných plynů či vybavení přenosnými hasicími přístroji,“ doplnila mluvčí.

Semily, Turnov, Jilemnice:

Dopoledne mezi 8:00 - 14:00 program pro pozvané /MŠ + ZŠ/ + školy, které se chtějí přijít podívat (nutno telefonicky domluvit)
Odpoledne 15:00 - 16:00 stanice otevřena pro veřejnost

Kontaktní údaje na stanice Územního odboru Semily:

stanice Semily, nábřeží Svatopluka Čecha, - stanice Semily tel.: 950 485 111
stanice Turnov, ul. Trávnice, - stanice Turnov tel.: 950 486 111
stanice Jilemnice, ul. Roztocká, - stanice Jilemnice tel.: 950 487 111

Jablonec nad Nisou:
stanice Jablonec nad Nisou, ul. Palackého
Celý den mezi 8:00 - 15:00 program pro pozvané /MŠ + ZŠ/ i pro veřejnost
Kontaktní osoba: kpt. Ing. Monika Dostálová, tel: 950481230