Nemocnice proto shání personální výpomoc mezi mediky a studenty všech typů zdravotních škol. Hledá lidi, kteří budou nápomocni především jako ošetřovatelé. „Vaši pomoc budeme potřebovat,“ apeloval ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Špitál vyčlenil pro nakažené novým typem koronaviru desítky lůžek tím, že uzavřel lůžková oddělení ORL a ortopedie. Plánované operace jsou do odvolání zrušené. V permanenci je oddělení ARO a JIP, kde se ale musí personál postarat i o „běžné“ pacienty. „Na covid pacienty jsme připraveni dobře. Zvládneme se postarat jak o ně, tak o akutní případy necovidových pacientů,“ doplnil Němeček.

Přímo pro pacienty nakažené koronavirem má nemocnice vyčleněno 45 lůžek. „Vyčleněná kapacita lůžek je zaplněna asi ze dvou třetin, každý den může být ale situace jiná,“ přiblížila mluvčí nemocnice Jana Válková.

Zleva ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
ON-LINE: Vláda schválila rozpočet pro příští rok. Mění se i pravidla pro roušky

Nemocnice zatím nedostatkem personálu netrpí, situace se může i v tomto směru každým dnem razantně změnit. „Musíme být připraveni na krizovou situaci a na to, že se mohou naši zaměstnanci také někde nakazit, případně nastoupit povinnou karanténu,“ vysvětlila mluvčí.

Na výpomoc hledá nemocnice plnoleté lidi, kteří mají aspoň základní zdravotní vzdělání, studenty vyšších ročníků středních zdravotních škol či medicíny.

Nákaza proniká i do domovů důchodců

Situace se komplikuje i v některých zařízeních pro seniory. Byť jsou zcela uzavřená i měsíc, nákaza jako by neznala žádné hranice.

Aktuálně volá po dobrovolnících Domov důchodců Jablonecké Paseky. „Nákaza Covid-19 bohužel zasáhla již ve větší míře nejen naše klienty, ale i naše zaměstnance,“ sdělil ředitel domova Jan Sembdner. „Žádáme o dobrovolnou pomoc v přímé péči,“ doplnil. Zájemci se mají hlásit na telefonu ředitele domova (773 768 680) a vedoucí přímé péče Renáty Stibůrkové (778 538 315).

Hermeticky je uzavřen i Domov Důchodců Velké Hamry. Své prarodiče tu v běžném režimu nemohou navštívit vnoučata už od 11. září. Domov vyšel návštěvám vstříc vybudováním speciální návštěvní místnosti, kde je senior od maximálně dvoučlenné návštěvy oddělený průhlednou přepážkou. Na setkání je ale potřeba se objednat, zájemci najdou podrobnosti na webu domova dd-velkehamry.cz.

Jablonecké muzeum.
FOTO: Prestižní titul Stavba roku 2020 získaly tři stavby z Libereckého kraje

Návštěvy se nemohou dotýkat ani si přímo předávat jakékoli věci. „Pokud chceme babičce dát třeba ovoce, musíme balíček předat personálu,“ přiblížila Jana z Jablonce. Balíček projde před předáním konkrétní osobě dezinfekcí.

Domov pro seniory U Přehrady je zatím „čistý“. Na covid-19 tu nemají pozitivní klienty ani zaměstnance. „Až úzkostlivě dbáme na dodržování všech nastavených opatření. Otázkou je, jestli to stačí. Já osobně myslím, že v téhle divoké době ne. Ale neklesáme na mysli, pracujeme, jak umíme nejlépe, klienti jsou spokojení a jsou s námi rádi,“ vzkázala ředitelka domova Pavlína Bílková.