Chtěli sem vrátit sto let starý pomník obětem 1. světové války. Někdo ale otrávil zdejší stromy, které dotvářely pietní místo. Zatím tu stále stojí. Stoleté cypřiše a hlohy se ale obrazně stanou oběťmi oslav sta let výročí republiky. K zemi padnou 28. července. Po vzniku republiky občané Líšného u silnice nad tehdejší školou postavili obětem válečného konfliktu pomník. „Chtěli jsme sem ke stoletému výročí republiky pomník vrátit,“ uvedl starosta obce Líšný Jiří Mikeš. Nestane se tak, alespoň ne v době výročí.

Brožura Expedice sklo zavede turisty třeba i do výroby železnobrodské firmy Detesk. Společnost se specializuje na dekorační a technické sklo.
Jablonec láká návštěvníky na sklářské expedice

I dnes je patrné, že místo sloužilo pietní vzpomínce. Místo někdejšího pomníku za první republiky místní obehnali kolem dokola postsecesními šablonami kvůli péči o květinovou výzdobu. A taky zasadili po boku pomníku cypřiše a před nimi u silnice v národních barvách bílý a rudý hloh. To bylo před sto lety.

V padesátých letech minulého století přišel pomník o bustu Tomáše Garriqua Masaryka. „V roce 1954 soudruzi bustu rozbili a hodili ji do septiku u místního národního výboru. Při jednom z vyvážení septiku se nám podařilo fragmenty busty nalézt. Vystavíme je k výročí republiky,“ přiblížil starosta.

Naivní marmelády získaly celosvětové ocenění z Anglie. Přitom je po večerech v hotelové kuchyni vyrábějí dvě kamarádky Anna Jelínková a Lucie Kudibálová.
Slaninová marmeláda? Takovou od nás nečekejte, říkají tvůrkyně marmelád

Pomník později přenesli na místní hřbitov, kde dlouhá léta tvořil dominantu u rozptylové loučky. Jak se blížilo sté výročí založení Československa, obyvatelé malé vsi se rozhodli, že pomník padlým vrátí zpět na své původní místo. Před lety bylo tělo pomníku zrenovováno a vznikla i nová busta prvního prezidenta Československa.

I původní místo bylo v podstatě připraveno. Při každoroční údržbě zeleně tu odborná firma zvelebila zdraví a krásu starých dřevin. „Když tady bývala škola, měly děti ty stromy dokonce pojmenované,“ ukázal starosta z okna své kanceláře v bývalé škole, kde nyní sídlí obecní úřad.

Cvičení záchranných jednotek u simulovaného pádu kabiny lanovky v Liberci
Akce Liberecká P155 nám hodně dala, říká Luděk Kramář

Vše tedy směřovalo k tomu, aby se obnovený pomník se vším všudy vrátil na místo, které mu bylo přisouzeno před sto lety. „Vloni však nějaká bestie dřeviny pokropila herbicidem a všechny tyto historické stromy, a dokonce i stromy v okolí, zabila. Orgány ochrany přírody nic nevyšetřily,“ popsal Mikeš.

Místní se nad stavem památných stromů podivují, někteří ale o otravě nic nevědí. „Říkal jsem si už loni, že ty stromy nějak zajímavě schnou. Ale o otravě slyším poprvé,“ sdělil čtyřicetiletý David. „Kdo tohle udělal, by si zasloužil nejméně pár facek. A možná, že by na ně došlo, kdyby se dopátralo, kdo to udělal. Vždyť kolem těch stromů postříkaných rakovinotvornými herbicidy chodili lidé, hrály si děti,“ myslí si Jiří.

Tatobity (na snímku z 12. července) se staly vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2018.
FOTO: Vesnicí roku jsou Tatobity. Postupují do celorepublikového kola

PŮJDOU K ZEMI

Líšný začne „oslavovat“ 100. výročí založení republiky v sobotu 28. července – kácením mrtvých velikánů. „Stromy jsou již nebezpečné silnici, schránkám, telefonnímu a elektrickému vedení i venkovnímu schodišti od hlavní silnice k úřadu,“ přiblížil starosta. „Promiňte to, prosím, naší generaci. Stydím se,“ doplnil.

A tak bude 28. října připomenutí sta let od založení Československa v Líšném spíše komorní. „Odhalíme kompletní pomník i s novou bustou na současném místě, tedy na hřbitově, a zazpíváme si k tomu hymnu. Na obecním výstavním zastavení budou vystaveny fragmenty busty původní,“ popsal starosta.

Nový prohlídkový okruh „Veterinární muzeum aneb dějiny nejen československé vojenské kynologie“ vznikl na hradě Grabštejn na Liberecku, veřejnosti je přístupný od 10. července.
FOTO: Na Grabštejně vzniklo nové muzeum veteriny

V červnu roku 2011 došlo k otravě rostlin herbicidem také v části lesa a louky poblíž domů v Bratříkově u Pěnčína. Situací se zabývali i policisté, pachatele ale nedopadli. „Ve vzorcích byl objeven výskyt herbicidu, který se používá na odstranění plevele v kukuřici. Ale zanedbatelné množství,“ popsal tehdy mluvčí Státní rostlinolékařské správy Zbyněk Škodáček.