V České mincovně v Jablonci nad Nisou vychází nová půlkilová medaile z platiny. Je to investiční i umělecký unikát. Jablonecká Česká mincovna medaili prodává za 695 tisíc korun.

Letošní ražba nese motiv Hospitalu Kuks a jejím autorem je Jan Hásek. Medaile se razí v těchto dnech a kromě hodnoty investiční budou mít i velkou hodnotu sběratelskou v Jablonci nad Nisou jich vznikne pouhých 12 kusů.

„Podle našich informací jsme jediná mincovna na světě, která takto velké platinové medaile razí," uvádí marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl.

PLATINA KOV JEN PRO SKUTEČNÉ MISTRY

Není náhoda, že platinových mincí a medailí je historicky velmi málo. Není to dáno jen tím, že platina bývala o poznání dražší než zlato. Platina má i výrazně jiné vlastnosti kromě toho, že patří ke kovům s největší hustotou (tedy patří k nejtěžším kovům na světě), je mimořádně tvrdá.

Technologicky se jedná o velkou výzvu. Platina je kov nepoddajný.

„Ražba probíhá ve více cyklech, mezitím se medaile žíhají. Jedná se tak o velmi žádanou medailérskou raritu," doplňuje Jokl.

Nově vycházející platinová medaile s motivem Hospitalu Kuks na přední straně a z druhé strany s insigniemi šlechtického rodu Šporků, je proto víc než investiční prostředek. Její ztvárnění od Jana Háska je uměleckým unikátem, posledním z osmileté sběratelské série, která představila takové skvostné stavby, jakými jsou Katedrála sv. Víta v Praze nebo Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

V příštím roce chystá Mincovna sérii zbrusu novou, své platinové portfolio rozšíří. Kromě exkluzivních půlkilových medailí začnou v Jablonci razit platinové mince o hmotnosti jedné unce. Objeví se na nich české památky zapsané na seznamu UNESCO.

PLATINA JAKO BEZPEČNÝ INVESTIČNÍ PŘÍSTAV

I platina zaznamenala výrazný výkyv směrem nahoru po tak nenadálé události, jakou bylo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Beze zbytku proto pro ni platí to, co i pro ostatní vzácné kovy. Je to bezpečný přístav pro investice v nejistých dobách. Navíc je to kov, jehož cenu žene vzhůru i jeho různorodé průmyslové využití. U platiny víc než zlata.