Ve spojitosti s výstavou Jablonecké moře právě o historii zdejší přehrady. „Výstava se mi moc líbila, štolu bych navštívil také rád,“ popsal Karel Outlý z Jablonce. Bude mít možnost, musí ale počítat s frontou.

POČKÁTE SI

V roce 2011 se prohlídky injekční štoly jablonecké přehrady zúčastnilo téměř 800 lidí. Prohlídka je zdarma, ovšem není možné si ji dopředu rezervovat. „I letos se vynasnažíme uspokojit maximum návštěvníků, přesto lze předpokládat, že bez fronty to nepůjde,“ poznamenal hrázný Jiří Chmelař. „Sraz zájemců je u vstupního objektu v parku pod hrází. Dovnitř se půjde v doprovodu pracovníků Povodí Labe. Ve štole je stálá teplota kolem šesti stupňů, v létě i v zimě, takže rozhodně doporučujeme teplejší oblečení a pevnou obuv. Délku jedné prohlídky odhadujeme na 20 minut,” upřesnila Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které akci spolupořádá. Štola je dlouhá 263 metrů a vede pod základy hráze. Ale pozor, ne každému procházka takovým tunelem dělá dobře.

JABLONECKÉ MOŘE

Zato výstava Jablonecké moře v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci je doslova pohodová. Prodloužena je až do soboty 4. listopadu. Zájemci se zde dozví o vzniku vodní nádrže, která měla obyvatele ochránit před povodněmi, ale brzy se stala oblíbeným výletním místem a také zázemím pro vodní sporty. Pestrý život kolem vody ukazují dobové fotografie, novinové články, kroniky i různé artefakty.

„Jak moc je život Jablonečanů i dnes spjat s přehradou, dokazuje enormní zájem o výstavu. Určitě se k tomuto tématu do budoucna ještě vrátíme,” doplnil Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu uspořádalo.