„Exkurze bude zajímavá i pro malé děti neboť úpravna vody bude plná pohádkových postav, které seznámí návštěvníky s procesy úpravy vody,“ poznamenala k akci mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVK), Iveta Kardianová.

Vodu upravuje už tři desítky let

Letos slaví úpravna 30 let od zahájení provozu. V osmdesátých letech minulého století byla spotřeba vody mnohem vyšší než dnes a pro rozrůstající se Liberec bylo nutné zajistit dostatek pitné vody. Nejvýznamnějším krokem pro posílení vodovodní soustavy bylo vybudování rozsáhlého vodního díla Vodárenské nádrže Josefův Důl a úpravny vody Bedřichov v letech 1976-1986.

V průběhu třiceti let fungování úpravny vody bylo na úpravně provedeno několik změn, inovací v technologických postupech a provozních procesech. Vzhledem k neustále zhoršující se kvalitě surové vody v nádrži a s tím spojeným zvyšujícím se nárokům na úpravu surové vody na vodu pitnou, bylo v roce 2014 přistoupeno k rozsáhlé rekonstrukci. Ta se týkala čtyř filtračních nádrží a vestavby prvního separačního stupně (flotace). Celá akce byla prováděna za provozu úpravny vody (během realizace pouze krátkodobé odstávky).

Voda přitéká tunelem

Úpravna vody, jejímž majitelem je Severočeská vodárenská společnost a.s. a provozovatelem jsou Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., je umístěna ve výškovém rozmezí 645 – 655 m n. m. Surová voda je odebírána 20 m pod hladinou, přičemž provozní hladina nádrže je 731 m. n. m. V případě zhoršené kvality surové vody je možné odebírat z dalších čtyř vtokových otvorů v různých výškových úrovních. Dále je voda přiváděna vodárenskou štolou v délce 2600 m potrubím DN 800.

Na konci štoly je malá vodní elektrárna. Poté surová voda proteče úpravnou a již upravená voda pokračuje opět štolou v délce 4060 m potrubím DN 500 do VDJ Orion a Střelnice. Tímto krokem byl do vodárenské soustavy připojen její nyní nejvýznamnější zdroj, který zásobuje část Liberce, oblast Chrastavy a části oblasti Hrádku nad Nisou.

Vody je stále nedostatek

I po 30 letech provozu se na úpravně vody pořád něco děje. Kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu Turów (u česko-polských hranic) hrozí, že okolí Hrádku nad Nisou a Frýdlantu přijde o zdroje podzemní vody. Proto ani provozovatel s majitelem nezahálí. Mimo jiné se prověřuje i možnost zásobování Jablonce nad Nisou pitnou vodou přímo z úpravny Bedřichov.

Budova úpravny vody neslouží pouze k zlepšování kvality vody. V menší části objektu se nachází i víceúčelové středisko poskytující ubytování a stravování. Je zde možnost strávit dny dovolené, uspořádat školení či jiný odborný seminář.

Pijeme vodu z Kamenice

Vodárenská nádrž (provozovatel povodí Labe, státní podnik) leží na řece Kamenici, což je pravostranný přítok řeky Jizery. Hlavním účelem přehrady je akumulace vody pro účely výroby pitné vody. Výstavbou úpravny bylo vytvořeno umělé rozvodí, kdy voda odtékající z přehrady Josefův Důl teče do Severního moře a voda protékající úpravnou v Bedřichově nakonec doteče do moře Baltského.