Na úvod podzimu každoročně loví ten nejzajímavější záběr potápěči s fotoaparáty pod hladinou. Podle organizátorů jde o prestižní setkání na úrovni republiky a přijíždějí milovníci podvodního ticha z různých koutů země.

Soutěž je unikátní v tom, že jako na jediné v České republice se hodnotí pouze fotografie nafocené v den soutěže ve volné vodě místního lomu nebo v řece Kamenici. „Letos se soutěž konala už po dvanácté. Vedle tří prvních míst jsme opět udělili i Grand Prix," uvedl Michal Černý z potápěčské základny Diving Jesenný.

Hejno rybek plujících téměř přímo do objektivu vyneslo tedy Milanu Bencovi z Týnce nad Sázavou cenu nejvyšší. Není bez zajímavosti, že zdejší soutěž vyhrál i v roce 2008. Hlavní cenou je již tradičně skleněný Jesenský rak.

První místo pak patří Viktorovi Vrbovskému z Ostravy, stříbro Heleně Semelkové z Prahy a třetí skončila Alena Voráčková z Plzně.

Se špičkovým vybavením nejen k potápění, ale především je kvalitnímu fotografování pod vodou přijelo soutěžit dvanáct závodníků.