Dobrá znalost přiděleného „okrsku“ a jeho obyvatel, a také spolupráce se zástupci obce. To jsou nejzásadnější předpoklady pro výkon funkce policisty okrskáře. O tom, že těmito vlastnostmi oplývá nejvíce, letos porotu přesvědčil policista Jan Horáček, jehož okrskem je obec Příšovice na Turnovsku.

OSVĚDČENÁ METODA

„Systém okrskářů je stará dobrá osvědčená policejní metoda, která je mnohem lepší než zavírání se do kanceláří,“ uvedl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Policista. Ilustrační foto.
Okrskář pomohl zraněnému muži

Soutěž se konala už počtvrté. „V letošním roce se zúčastnilo celkem dvaatřicet policistů,“ popsala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Do finále jich z celého kraje postoupilo deset. Největší zastoupení mělo Českolipsko, porotu ale nejvíce zaujal právě Jan Horáček z turnovského oddělení.

NAJDOU SE ZÁKAZNÍCI

Horáček pracuje u Policie sedm let. „Předtím jsem dělal okrskáře v Ohrazenicích, v Příšovicích sloužím od roku 2015,“ uvedl oceněný policista. Pochvaluje si prý spolupráci s tamním starostou i občany. „V Příšovicích je jako v každé obci většina lidí slušných, ale najdou se tam samozřejmě i naši ‚zákazníci‘,“ popsal Horáček. V poslední době řešil například případ distribuce omamných látek.

Okrskář roku 2016 Ladislav Křemen ze Žandova.
Nejlepší okrskáři kraje jsou z Českolipska

SEBEVĚDOMÍ POLICISTÉ

Horáček převzal na pondělním ceremoniálu putovní pohár od svého kolegy z Žandovska, který zvítězil vloni. Druhý letos skončil policista Zdeněk Slovák z oddělení v Doksech a třetí Filip Darebný z jabloneckého oddělení.

Přihlášené policisty hodnotí porota složená jak z policejních funkcionářů, tak ze zástupců starostů a úředníků. „Hodnocení je rok od roku složitější, musíme si všímat i věcí, které jsme v předchozích letech neposuzovali,“ přiblížil jeden z porotců Vít Vomáčka, starosta Kravař v Čechách. Na přihlášených policistech ho prý nejvíce zaujalo, že jsou sebevědomí, avšak ne arogantní.

Policie - ilustrační foto
Okrskáře budou sledovat. Pak vyberou toho nejlepšího

Liberecký kraj byl prvním, který soutěž začal pořádat. „Byl bych rád, kdyby nás ostatní kraje následovaly,“ uvedl krajský ředitel Vladislav Husák.