„Do Liberce musím vyjíždět dřívějším spojem, protože autobus tam dojede asi o deset minut později, což je pro mě špatné," přiblížil dvaadvacetiletý Tomáš z Jablonce.

Objízdná trasa pro páteřní meziměstskou linku 141 totiž vede přes Vratislavice, což je delší trasa. „Provoz na lince v prvních dnech po zavedení uzavírky sledujeme," ujistil Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, koordinátora dopravy v Libereckém kraji.

Kraj zvažuje zkrácení intervalu jízdy tramvají ve špičkách z 15 minut na deset. To by znamenalo zvýšení nákladů na dopravu o dva až šest milionů korun ročně podle rozsahu úprav. Korid LK doporučuje cestujícím zvolit jako náhradu cestu po železnici. Cesta vlakem nyní trvá 20 minut a autobusem či tramvají 27 minut.

Pro vozidla s nejvyšší povolenou hmotností nad 12 tun je doprava odkloněna ve směru z Liberce silnicí přes Rádelský mlýn a Rychnov. Užití silnice je v tomto případě pro nákladní vozidla bez poplatku. Trasu přes Vratislavice před kamiony kontrolují policisté.

„Během uzavírky komunikace policisté dohlíží na to, zda vozidla nad 12 tun neporušují zákaz a nejezdí po objízdné trase přes Vratislavice. V případě porušení dopravního značení hrozí na místě uložení pokuty do výše 2 tisíc korun a v případě oznámení přestupku správnímu orgánu hrozí ve správním řízení pokuta až 2,5 tisíc korun," přiblížila Vladimíra Šrýtrová, mluvčí krajské policie.

Silnice třetí třídy se uzavírá kvůli výstavbě posledního úseku přeložky silnice I/14, která má zajistit rychlé spojení mezi městy. Výstavba 2,5 kilometru dlouhé silnice přijde včetně DPH téměř na 360 milionů korun, až 85 milionů by měla zaplatit Evropská unie. První auta by tu měla projet koncem května 2018.

OBJÍŽĎKY

- pro vozidla s nejvyšší povolenou hmotností do 12 tun bude doprava odkloněna ve směru od Liberce, přes Vratislavice nad Nisou a Proseč nad Nisou.
- pro vozidla s nejvyšší povolenou hmotností nad 12 tun bude doprava odkloněna ve směru z Liberce silnicí I/35 přes Rádelský mlýn a Rychnov. Užití silnice bude v tomto případě pro nákladní vozidla bez poplatku.
- jednotlivé spoje linkové osobní dopravy budou odkloněny a vedeny po objízdné trase přes Vratislavice nad Nisou.