Více než polovina komínů je špatně vyčištěna. V důsledku toho může dojít až k požáru celého domu. Upozorňuje na to nejen kominický cechmistr Marek Hauer, ale také počet výjezdů hasičů.

„Na Liberecku jsme vyjížděli k požárům, které vznikly v komíně, od začátku roku sedmkrát. V celém Libereckém kraji desetkrát. Naposledy hořel komín dokonce v nádražní budově v Jablonném v Podještědí," upozornila mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

Přestože zákon ukládá pod pokutou až padesát tisíc aspoň jednou do roka nechat komín vyčistit a zkontrolovat, před požárem vás nemusí zachránit ani návštěva kominíka.

Nehrozí jen falešní

Kromě těch falešných, kterým stačí převléknout se do černého, nasadit si bílou čapku a popadnout náčiní, hrozí, že vám komín špatně vyčistí i kominík, který je vyučený a vlastní živnostenský list.

„Jedná se o kominíky, kteří se dále nevzdělávají a mnohdy ani neznají současné normy. Takže do zpráv, které předávají majitelům domů, pak napíší nesprávné údaje," vysvětlil Marek Hauer, s tím, že podobný případ řešili v nedávné době.

Jak se tedy před nekvalitně odvedenou prací, jejíž důsledky mohou být až katastrofální, bránit?

„Je to těžké, když vám automechanik špatně opraví auto, taky to nepoznáte," poznamenal Hauer s tím, že nejjistější je proto obrátit se na Společenstvo kominíků ČR, kde mohou mít majitelé komínů jistotu, že se její členové dále vzdělávají a podle Hauera by měli odvést poctivou práci.

Nepálit petky!

Mnohdy však před požárem dům nezachrání ani dobrý kominík. „Velký problém je například na vesnicích, kde lidé netřídí odpad a topí vším možným. Nejenže ohrožují životní prostředí, ale i svůj dům. Stačí spálit dvě petky a je zanesená spalinová cesta, kde pak může vzniknout požár," vysvětlil cechmistr, s tím, že nejlepší na topení je samozřejmě i suché dřevo. „Topím jím v krbu a nemám žádný popel," poznamenal kominík.

Novela Zákona o požární ochraně, která platí od začátku letošního roku, zahrnuje čištění, kontroly a revize spalinových cest. Dosud tento problém řešilo pouze nařízení vlády.

„Jsme rádi, že novela obsahuje i definici spalinové cesty, a dokonce i sankce za nekvalitně odvedené kominické práce," upozornil prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön. K dosud nejtragičtější události došlo letos v Moravskoslezském kraji, kde se na Frýdecko-Místecku otrávila oxidem uhelnatým třináctiletá dívka. Otravu nejspíš způsobil plynový kotel a jeho spalinová cesta. Podle soudního znalce Zbigniewa Ondřeje Adamuse byl na vině plynový kotel a jeho spalinová cesta. Na Liberecku došlo k požárům od komína například ve Fojtce u Mníšku, kde v polovině ledna hořel rodinný dům. O den dříve došlo k podobné události v Loučné .