Jedinečnou městskou vodní nádrží ve středu Evropy se chlubí snad každý rodilý Jablonečan. Každý se kolem ní procházel nebo se v ní učil plavat. A právě vzpomínky a nepřeberné množství zážitků přilákalo na vernisáž desítky lidí.

Akce se zúčastnil i primátor města Petr Beitl. “Část svého života jsem strávil na kánoi právě na jablonecké přehradě. Zažil jsem zde neopakovatelné chvíle,” řekl Beitl. Výstava vznikla u příležitosti 111. výročí položení základního kamene přehrady.

Málokdo by dnes věřil, že původně nebyl návrh přehrady obyvateli Mšena přijat pozitivně. Nyní je však přehrada na Mšenském potoce chloubou daleko přesahující hranice města i kraje. To potvrdil i Petr Vobořil, který společně s Kamilem Bělohlávkem, Petrou Handlířovou a Milanem Bajerem celou expozici připravil.

Předávání Zlatých křížů a Zlatých medailí Dr. Janského na jablonecké radnici.
Jablonečtí dárci krve obdrželi zlaté medaile a kříže

Přípravy trvaly měsíce, výsledek je ohromující. Jednotlivé části nabízejí pohled do historie a dob, kdy hladinu brázdily plachetnice či dokonce parník a objevuje se zde řada interaktivních prvků. Můžete se tak lehce ocitnout v ponorce a když se budete snažit, zahlédnete i potápěče. “Jablonecká přehrada je skvělé téma pro turisty i místní. Dozvědí se zde informace a vzápětí se o všem mohou na vlastní oči přesvědčit. Návštěvníci zde rozhodně nenaleznou jen střípky z historie. Výstava se zaměřuje i na současnost, sporty a kulturní akce, které se kolem přehrady dějí,” sdělila Petra Handlířová. Autorka výstavy dodala, že díky interaktivním prvkům si na výstavě najdou své všichni napříč generacemi. “Pro děti je tu kuličková dráha simulující napouštění přehrady či maketa ponorky, pro dospělé se zde nalézají lehátka připomínající sluneční lázně,” komentovala Handlířová. Nechybějí ani lechtivější fotky, protože i trocha erotiky k létu a koupání neodmyslitelně patří.

Vernisáž byla doplněna jednak vodáckými písněmi díky hudebníkovi Janu Krajníkovi, jednak divadelní skečí z divadelního souboru Vydýcháno při ZUŠ Liberec v podání plavčíka Davida Boleše a jeho kolegy Andrého Ulihracha.

Ze spací vášně Gábiny Koukalové si dělají legraci i její týmoví kolegové. A nejen z této. Dobírají si ji kvůli roztržitosti. Při jednom ze závodů si zapomněla vzít hůlky. Pro své fanoušky na Facebooku se nechala s novými „růžovkami“ i vyfotografovat.
Ještě pět minut! Gábina po ránu trpí, spala by klidně až do oběda

Na svá první plavecká tempa i jízdu na parníku zavzpomínali mnozí návštěvníci. “Ještě si pamatuji parníčky. Dokonce mám doma fotografii, jak jako malá stojím u kormidla. Jablonecká přehrada je krásné místo. Pořádali jsme zde řadu závodů a dodnes zde pravidelně trénujeme,” vzpomínala Jaroslava Pokorná zakladatelka dívčího vodního skautingu v Jablonci nad Nisou.

Výstavu navštívil i Ivan Stránský. “Od roku 1949 jsem bydlel kousek u přehrady. Učil jsem se zde plavat. Pamatuji si doby, kdy na mšenské hrázi byly branky a ploty. Jezdil jsem na plachetnici a dokonce jsem byl předsedou oddílu,” řekl Stránský.

Výstavu je možné zhlédnout v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových do 30. září.