Je to poprvé, co jablonecký magistrát vstoupil přímo do e-aukce energií, konkrétně plynu, a pozitivní výsledek je na světě.

„Elektronická aukce na dodavatele plynu pro statutární město Jablonec nad Nisou přinesla úsporu více než dva miliony korun za rok," přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Již před dvěma lety město nabídlo možnost přihlášení se do elektronické aukce plynu i elektřiny domácnostem. Radnice tak ale energie ještě nikdy nenakupovala.

Novým dodavatelem plynu pro objekty v majetku města a jím zřizované organizace, jako jsou například školy a školky, se pro rok 2016 stane společnost LAMA energy a.s.

„V minulosti jsme vybírali dodavatele v klasickém výběrovém řízení, letos jsme zvolili e-aukci, a jak je patrné z výsledků, udělali jsme dobře. Navíc se společností LAMA energy již máme zkušenost z minulosti," popsal náměstek primátora Miloš Vele.

„Celkem se dodávka týká 64 odběrných míst včetně bytových domů. Předpokládaná celková dodávka je 11 000 MWh," upřesnil městský energetik Vladimír Vltavský a dodává, že soutěžit je možné jen část z celkové ceny plynu, neregulovanou složku ceny, tzv. silovou energii.

Do elektronické aukce se přihlásilo celkem sedm dodavatelů zemního plynu.

Celková cena činí 5 764 000 korun. Oproti letošnímu roku činí úspora 27 procent, to znamená 2 090 000 korun bez DPH.

I nemocnice

Dodavatele plynu formou elektronické aukce vybírala letos například i jablonecká nemocnice. „Cena za plyn se oproti předchozímu smluvnímu období skutečně snížila. Celkově ušetříme ročně náklady v řádech stovek tisíc," popsala Petra Hybnerová, mluvčí jablonecké nemocnice. Pro výběr dodavatele energií postupuje nemocnice dle zákona o veřejných zakázkách, ve kterém uplatňuje otevřené zadávací řízení s využitím elektronické aukce.

V roce 2013 nabídlo město Jablonec e-aukci energií obyvatelům. Ti do akce přihlásili celkem 780 odběrných míst. Odběratelé elektřiny ušetřili 29,81 %, plynu 26,19 %.