Proč chtějí na dno potápěčské věže a ještě k tomu v rekordním počtu? Hlava na hlavě, ploutev na ploutvi? „Hlavním cílem projektu Rekord 200 je neustálé posouvání fyzických a mentálních hranic až na pomyslný vrchol. U potápění je pomyslným vrcholem reálné dno," poznamenal organizátor rekordu jablonecký Jaroslav Kočárek ze Snakesubu. V tomto případě to platí obzvlášť na „dno" mentálních sil.

Být v nejhlubší části potápěčské věže a mít nad sebou další dvě patra plné potápěčů, chce skutečně velkou dávku klidu a rozvahy. „A proto je naším společným úkolem, abychom bezpečným způsobem zanořili do prostoru potápěčské věže co největší počet certifikovaných rekreačních a technických potápěčů," pokračuje Kočárek. Chtějí tak překonat dva roky starý rekord.

V roce 2013 se jim podařilo společnými silami dostat na dno potápěčské věže 88 nadšených potápěčů. Velmi zajímavé bylo věkové spektrum, a to od nejmladšího účastníka, který měl pouhých 5 let až po seniory potápěče, kteří mají za sebou již 70 a více zářezů do pažby života.

„Z těchto údajů je jasně vidět, že potápění je aktivita pro každého a začít se dá v jakémkoliv věku. Což je druhým a neméně důležitým cílem projektu Rekord 200," pokračuje potápěčský instruktor. Jde o to oslovit širokou veřejnost a ukázat jí, že potápění je bezpečný a krásný sport, který se dá provozovat do velmi pozdního věku.

„Chceme ukázat, že potápění je možné i pro tělesně postižené, kde pod hladinou neexistuje zásadních rozdílů," upozornil Kočárek. Právě v aktivitách s touto skupinou lidí má klub i on osobně bohaté zkušenosti. Posledním cílem projektu je i setkání přátel a užít si ponor, který se až zas tak často opakovat nebude.

První pokus na obsazení potápěčské věže v Libereckém bazénu byl datován 11. října 2012. V tento den se společně s 45 potápěči ponořili na dno potápěčské věže a ustanovili nový český rekord. Tento rekord byl zaznamenán do databáze rekordů České republiky.

A jak to vypadalo v roce 2013?

Zdroj: Youtube

Rok poté jim myšlenka na překonání rekordu nedala spát, a tak se zrodilo pokračování. Přesně 7. dubna 2013 se na dno zanořilo 88 potápěčů a mezi nimi i organizátor rekordů Instruktor potápění Jaroslav Kočárek ze společnosti Snakesub, která byla po oba tyto ročníky i hlavním partnerem celé akce.

Info na www.rekord200.cz