Nikoho ze stavitelů nenapadlo, že pod bedněním střechy se usadí tolik prachu a ten chytne, sotva ho olízne plamen při navařování lepenky.

Prohlédněte si galerii z požáru střechy

Díky rychlému zásahu hasičů je poškozeno cca 60 metrů čtverečních, což je zhruba 5 procent z celé plochy střechy. „Jak zaměstnanci stavební firmy, tak bazénu velmi rychle reagovali, okamžitě evakuovali všechny osoby i propanbutanové lahve. Pokud by došlo k prodlení, byť jen v řádu minut, škody by byly daleko rozsáhlejší,“ chválil reakce lidí vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu František Chlouba.

Ve středu ráno začala hořet střecha bazénu.
FOTO: Hořela střecha jabloneckého bazénu. Hasiči evakuovali osm lidí

Podle vyjádření statika požár budovu staticky nenarušil, pouze poškodil malou část střešní konstrukce. V těchto dnech dochází k rozkrytí další části střechy a statik opět prověří stav ocelové střešní konstrukce.

„Pokud nebyla narušena primární konstrukce, což nepředpokládám, nevidím důvody, proč by neměl být termín rekonstrukce dodržen,“ konstatoval jablonecký projektant Otakar Novotný. Dodavatelská firma přijala další bezpečnostní opatření, aby se zabránilo tomu, že se bude podobná situace opakovat.

„Celkovou škodu způsobenou požárem budeme moci vyčíslit až po provedení důkladné prohlídky celého objektu. Předpokládám, že to bude v závěru příštího týdne,“ uvedl náměstek primátora Miloš Vele. Dodal, že pojištěná je jak dodavatelská firma, tak i město.

Jablonecký bazén - ilustrační snímek
Do jabloneckého plaveckého bazénu zatéká. Město v létě opraví střechu

Na radnici proběhla koordinační schůzka, které se zúčastnili všichni dotčení – zástupce dodavatelské firmy, projektant, statik, stavební dozor, zástupce provozovatele bazénu, bezpečnostní technik i zaměstnanci úřadu. „Společně jsme si ujasnili zatím zjištěný rozsah poškození objektu bazénu a další kroky, které povedou k nápravě škod a k pokračování v započaté rekonstrukci,“ vysvětlil náměstek.

Jablonecký Plavecký bazén.
Do jabloneckého bazénu nateče přes léto 35 milionů korun z městské kasy

Dodavatel stavebních prací se přihlásil k odpovědnosti za nastalou situaci. „Vytvořili jsme tým pracovníků, kteří se budou věnovat pouze odstraňování a nápravě škod vzniklých požárem. Souběžně s tím běží práce na rekonstrukci tak, abychom dodrželi stanovený harmonogram. Přijali jsme i opatření, abychom podobné situaci předešli,“ uvedl majitel firmy Libor Milota. Už odpoledne po požáru stavba pokračovala a poškozená část střechy se zabezpečila, aby do bazénu nezateklo.

„Podle vyjádření stavební firmy i projektanta nic nebrání tomu, aby se rekonstrukce, i přes komplikace způsobené požárem, stihla v termínu a bazén se veřejnosti otevřel ve druhé polovině července, jak bylo původně plánováno,“ potvrdila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Jablonecká plavecká hala na archivním snímku
Bazén dostane novou střechu