Kontroverzní obchodní dům Delta na Revoluční ulici se rozhodl zachránit liberecký podnikatel a pekař Jiří Bláha. Budovu, z níž postupně mizí obchodníci i zákazníci, koupil a rozhodl přestavět na „dům potravin". Už během března, nejpozději v dubnu, se tak Liberečané dočkají obří jídelny a v plánu jsou i další velké úpravy. Změn by se měl dočkat také venkovní vzhled budovy, která by měla postupně obrůst popínavými rostlinami.

„Myšlenku na vlastní dům, kde bychom měli pekárnu i jídelnu, v hlavě nosím už asi dvacet let. Dokonce už jsme měli plány na výstavbu úplně nového, bohužel z toho tenkrát sešlo," vypráví podnikatel, když procházíme ztichlou a potemnělou budovou. Podle jeho slov jej inspirovala exkurze ve Švýcarsku.

Největší jídelna a výhled do kuchyně

Je první lednová sobota a výjimečně je všude zavřeno. První patro, které čekají největší změny, je zastavěno provizorními kartonovými stěnami. Za nimi už se však skrývají náznaky budoucí jídelny. „Bude mít kolem dvě stě míst a v plánu máme také přistavět terasu, kterou by se propojila budova s děním na ulici," vysvětluje Bláha.

Výdejní pulty představují zatím jen čáry na zemi, rekonstruovaný strop už však naznačuje, k čemu bude tento prostor sloužit. „Tady bude kuchyně. Bude do ní vidět jak z ulice skrze okna, tak například z eskalátorů," upozorňuje Bláha na novinku, která vychází vstříc současným trendům.

Podceněné normy

Už na první pohled je zřejmé, že rekonstrukce prostoru musela být v řádech miliónů. Zmizely původní obchodní „buňky" a místo nich je široký otevřený prostor. „Všude budou stolky a židle, bar a o kus dál řeznictví, které bude sloužit i jako teplý a studený bufet," líčí dál pekař a přiznává, že rekonstrukci i rozpočet trochu podcenili.

„Původně jsme chtěli otevírat už loni na podzim, ale nečekali jsme, že i když byl tento dům původně připravený na podobná zařízení, změnily se od té doby normy. Takže se nám příprava trochu protáhla," vysvětluje s tím, že úpravy se týkaly např. vzduchotechniky.

Na jednom z míst je naznačeno na podlaze i budoucí pódium. „Chtěli bychom, aby zde probíhaly i společenské akce, například módní přehlídky nebo koncerty," vypráví podnikatel.

Kadeřnice, doktor a posezení u kávy

Jiří Bláha se netají s tím, že hlavní ideou je vytvořit obchodní dům zaměřený na potraviny a služby. „Chci, aby to bylo propojené, aby si lidé mohli zajít ke kadeřnici a pak na kávu nebo na oběd," vysvětluje s tím, že v dalším patře by měly vzniknout ordinace lékařů.

Dny jablek, piva i dny kytek

V plánu je i propojit činnost centra, přejmenovaného už na LBC, s městským společenským životem. Proto by v budoucnu chtěl Jiří Bláha pořádat ve svém domě například dny regionálních potravinářů. „Chtěli bychom například představit místní pivovary nebo pražírny kávy," vypočítává.

Liberečané se však mohou dočkat i dnů jablek nebo dnů kytek. Zeleň je vůbec téma, na které jsme během naší prohlídky obchodního domu několikrát narazili. „V plánu je nechat obrůst budovu zevnitř i zvenku. Ve spodním patře vedle pekárny bude květinářství, rostliny budou prorůstat celým prostorem. Zvenku plánujeme umístit na střechu truhlíky, z nichž by rostly popínavky," vysvětlil.

Termín na otevření první etapy vzniku centra jídelny s kavárnou ještě není zcela jasný. Nejpozději by k němu mělo dojít 6. dubna. „Což bychom mohli spojit s oslavou Velikonoc," dodává na závěr.