S hlavou státu totiž absolvovali uzavřené jednání. „Já si myslím, že jsme probrali úplně všechno," řekl starosta Vladimír Vyhnálek. Sám se přiznal, že vzhledem ke svému krátkému působení v roli starosty z něj měl trochu obavu.

Už na posledním zastupitelstvu ovšem ostatním členům sdělil, že byl spolupracovníky prezidenta informován, že diskuze bude neformální. „Myslím si, že to nakonec bylo velmi pohodové a příjemné setkání," dodal starosta Tanvaldu.

Průmyslu pomůžou dotační programy

Stejně hovořil i zastupitel Jaroslav Mikš. „Pan prezident na mne i mé kolegy působil velmi příjemným dojmem," sdělil. Sám přiznal, že na téma Geotermální elektrárny se s prezidentem nehovořilo. Informován byl o tom, co se ve městě podařilo, i jak si stojí zdejší nemocnice.

Sám Mikš se hlavy státu zeptal na nastartování průmyslu ve městě. Textilní průmysl, který byl místní doménou je minulostí a zbyly pouze prázdné tovární haly. „Pan prezident zmiňoval některé dotační programy," prozradil.

Na přípravy nebylo mnoho času

Kompletně celý tanvaldský program přitom tentokrát probíhal pouze v kině Jas Járy Cimrmana. „Nechtěli jsme ztrácet čas přejezdy," vysvětlil starosta Vyhnálek.

Na dlouhé přípravy přitom nebylo mnoho času. Informaci o tom, že prezident se chce při své cestě po Libereckém kraji zastavit v Tanvaldě, dostalo vedení města zhruba před dvaceti dny.

Ani odtud neodjel prezident Zeman s prázdnou. Vedení města přitom volilo klasické prezenty, vztahující se k městu Tanvald. Jedním z nich byl keramický znak města, vyrobený dětmi z keramického kroužku DDM Tanvald. „Obrovsky se jim povedl," pochválil starosta Vyhnálek malé tvůrce.

Překvapen byl starosta Vyhnálek i z účasti veřejnosti. Mnoho z těch, kteří se do kina nedostali, totiž zůstalo u hlavní silnice, aby prezidenta spatřili alespoň při jeho odjezdu. Pro Tanvald to nebyla první prezidentská návštěva. V roce 2006 zde na radnici přivítali Václava Klause.