Návštěva prezidenta je výjimečnou událostí pro každý tuzemský kout, kam vrcholný státní činitel přijede. Nejinak je tomu také v Libereckém kraji.

Zajímavý příběh však píší také pozornosti, kterými je prezident obdarováván. Hetman Libereckého kraje Martin Půta věnoval ve středu Miloši Zemanovi sněžnice, které pocházejí z dílny Tomáše Hanuše z Valteřic na Jilemnicku.

Sněžnice z Jilemnice

„Byl jsem osloven zhruba před třemi nedělemi, kdy se lidé z kraje poprvé o tuto možnost zajímali. Ač nepatřím k obdivovatelům dnešního prezidenta, je to první a nejvyšší instituce státu a jako k takové je potřeba mít úctu. Vysvětlil jsem si tuhle zakázku i tak, že je to pro slávu našeho kraje," řekl řemeslník, který se v posledních letech věnuje především výrobě luků. „Sněžnice přitom už druhou sezonu vlastně vůbec nedělám. Hlavně proto, že zimy jsou velmi zoufalé a zájem o ně je minimální. Ale je to VIP zakázka a s tím jsem do toho také šel," dodává výrobce Tomáš Hanuš.

Výrobce z Jilemnicka má vlastní dílnu. Jak již bylo zmíněno, věnuje se v současné době především výrobě klasických luků.

Sám je mimochodem také mistrem Evropy a vicemistrem světa ve sportovní disciplíně, která se nazývá 3D lukostřelba.

Výjimečná situace, výjimečná zakázka

„Zakázka pro takového člověka je pro mě určitě výjimečná. Prezidenti a králové zatím do mého portfolia totiž běžně nepatří," směje se Tomáš Hanuš.

„Je to výjimečná situace, protože je zajímavé říkat mezi kamarády, že jsem dělal něco, co je v uvozovkách na Hradě. Byla to docela správná výzva, jaká není na stole každý den," povídá.

Žádné speciální požadavky prý zadavatel, kterým byl Liberecký kraj, nevznesl. Vlastně se tak jednalo o klasickou zakázku. „Myslím si ale, že každý řemeslník, když dělá něco výjimečného, dá si záležet o trochu více. Když to není úplná kusovka ze sériové výroby, věnuje tomu o trochu víc času. I já jsem chtěl, aby tyto sněžnice vypadaly ještě o kousek lépe, než běžné kusy," vysvětluje.

Mlčet jsem nemusel

Nebyl při výrobě vázán například mlčenlivostí? „Nebyl, nikdo mě k ní nenabádal. Ale říkal jsem si dvě věci. Jednak, že by bylo divné, kdybych to někde prozradil dopředu. A pak by to ani nevypadalo dobře. Vypadal bych jako nějací politici, kteří vykecají něco, co absolutně nemusí. Tak, jako tomu bylo v některých kauzách z poslední doby. Říkal jsem si, že nebudu jako oni," říká se skromností sobě vlastní Tomáš Hanuš. „Trochu jsem si i myslel, že to dál bude žít svým životem, což se potvrdilo," směje se.

Dárky z Harrachova

Z harrachovské sklárny si prezident Zeman odváží nejen luxusní knihu doplněnou fotografiemi k nedávnému 300. výročí. Ale především dar, jaký dostal každý prezident, který provoz navštívil. Speciální soubor sklenic na víno s názvem Masaryk.

Návrh byl vytvořen právě pro T. G. Masaryka v roce 1919 při jeho tehdejší návštěvě. Jde o mimořádnou techniku výroby. Není to typický proces a svým designem je velmi nadčasový. „Spodní část připomíná Ještěd a uprostřed mám bublinu," popsal dar František Novosad.