Přípravný výbor sesbíral o tisíc podpisů více, než je k vypsání referenda třeba. Samotné referendum proběhne zřejmě při prvním kole prezidentských voleb 12. a 13. ledna 2018. „Referendu by nemělo stát nic v cestě,“ sdělil Jakub Macek za sdružení Jablonec bez hazardu, které petici organizovalo. Celé náklady na organizaci referenda půjdou z městské kasy, tedy z kapes daňových poplatníků, byť by bylo referendum ve stejném termínu jako prezidentské volby. „Státní peníze určené na prezidentské volby se v žádném případě a ani z části nemohou použít na referendum,“ upozornil tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

KASINA

V Jablonci je nyní jedenáct kasin a v nich funguje téměř 500 automatů. Například v Praze je kasin 100, procentuálně je oproti hlavnímu městu tedy Jablonec významně „zakasínovaný“. Ve Vsetíně dokonce plánují jedno jediné kasino ve městě. Přísný zákaz kasin v Brně naopak podnítil vznik nelegálních heren. Nadační fond proti korupci tu před časem napočítal 63 podobných zařízení.

Herna. Ilustrační snímek.
Referendum o hazardu přijde jabloneckou kasu nejméně na milion

Od té doby ale jejich počet klesá. 28 z nich pokračuje v provozu hazardu bez povolení Ministerstva financí a naopak 35 nelegálních provozoven bylo definitivně uzavřeno. Brno vyhlásilo nulovou toleranci hazardu. „Jednoznačně se vyplatila. Nelegální hazard lze dostat postupně pod kontrolu,“ sdělil náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

PĚTINA PRO MĚSTA

Města získávají ze zákona jednu pětinu zisku z provozování hracích automatů. Pro Jablonec to je cirka 20 milionů korun ročně, zisk se tedy pohybuje v řádu jedno sta milionů korun. „Což se nutně projevuje na vzhledu a fungování města. Ušetřené desítky milionů se znatelně projeví v místní ekonomice. Ovšem ne vše lze počítat na peníze,“ popsal další z přípravného výboru Jaroslav Šída přínos pro město.

Referendum o hazardu. Ilustrační koláž
Aktivisté zvažují vyhlášení místního referenda kvůli hazardu

„Zákaz nevyřeší problémy gamblerů, odpovědnost je na rodině a vzdělávacím systému,“ míní Šéf sdružení Strany svobodných občanů Jindřich Hradecký s tím, že stát nemá co určovat, za co budou lidé utrácet. „Hlavně je naivní si myslet, že když gambler nenajde ve městě hernu, tak se z něj stane svatoušek a přestane hrát,“ přitvrdil lídr Svobodných. Pokud zastupitelé referendum nevyhlásí, učiní tak za ně krajský soud, na který se aktivisté chtějí případně obrátit.

NELEGÁLNÍ HERNY

Jednoduché rozlišení heren na legální a nelegální umožňuje Mapa hazardu mapa-hazardu.cz, která obsahuje komplexní přehled o hernách a kasinech v ČR. Kdokoliv si tak může jednoduše ověřit, zda je herna v jeho okolí legální. Případnou nelegální hernu může snadno nahlásit. Provozovny hazardu bez jakéhokoliv povolení ze strany Ministerstva financí jsou na mapě znázorněné pouze v jednom městě – Brně.

Policie vyšetřuje nehodu nákladního automobilu a chodce, která se stala 11. září před desátou hodinou dopoledne v Jablonci nad Nisou na křižovatce ulic Budovatelů a Poštovní.
Skoro polovina krajských silnic je rozbitá. Pomáhají i sociální sítě