Pár dní v klidu a míru v České republice. Děti z partnerské oblasti Vinnytsia, které byly zasaženy válečným konfliktem s Ruskem, přijely na dva týdny do Libereckého kraje. Jedná se o sirotky nebo polosirotky z partnerské oblasti Vinnytsia, se kterou podepsal Liberecký kraj tento rok v dubnu dohodu o spolupráci.

PRAHA I JABLONEC

Šestatřicet sirotků a polosirotků z Ukrajiny navštíví během dvou týdnů mnohé. „Z měst si prohlédnou Liberec, Prahu, Jablonec nebo Jičín. Podívají například na Ještěd, do IQ Landie, továrny na dřevěné hračky Detoa, do liberecké ZOO nebo do Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě a tenisového areálu v Proseči u Jablonce. Děti se budou moci také projet na dračích lodích na jablonecké přehradě,“ vypočítal náměstek hejtmana Petr Tulpa.

V rámci programu navštívily děti také sídlo Libereckého kraje. V pondělí si prohlédly budovu, včetně vyhlídkové terasy a setkaly se s hejtmanem Martinem Půtou. „Zavítají také na některé z hradů a zámků Libereckého kraje a v plánech nechybí ani koupání v Hamru na Jezeře, bazénu Liberec, Máchově jezeře nebo koupališti Maškova zahrada v Turnově,“ doplnila mluvčí kraje Marie Šimice.

Na jednotlivé výlety bude letní tábor vždy vyjíždět z Domova mládeže Střední zdravotnické školy v Turnově, kde budou děti i se svým šestičlenným dospělým doprovodem ubytovány.  „S Ukrajinci primárně spolupracujeme v oblasti zdravotnictví, zejména v otázce nedostatku zdravotních sester. Myšlenka dětského tábora pro osiřelé děti vznikla při návštěvě ukrajinské delegace v Libereckém kraji až následně, v dubnu 2017,“ přiblížil vznik nápadu Petr Tulpa.