Medaile statutárního města Jablonec nad Nisou je z investičního stříbra a váží jeden kilogram. Byla vyražena jako devátá v sérii medailí statutárních měst, které emituje jablonecká Česká mincovna. „Medaile navržená jabloneckými studenty a vyražená jabloneckou mincovnou se stane čtvrtou městskou insignií a doplní tak vlajku, znak a primátorský řetěz," řekl primátor při jejím přebírání od zástupce České mincovny, specialisty na korporátní ražby Petra Beneše.

„Kolovat ji nenechám, přece jen, je to kilo stříbra," žertoval primátor. Slíbil divákům, že si medaili budou moci prohlédnout již na Dni památek, kdy bude stejně jako řetěz a další významné medaile vystavena v kanceláři primátora. Návrh na zařazení medaile mezi městské insignie bude projednávat příští rada města.

Jabloneckou medaili s číslem 1 si odkoupilo město za 44900 korun, v limitované emisi je 24 kusů medailí.

Koncert ke Dni české státnosti byl nejen příležitostí k předání medaile, ale i k tomu, aby se vůbec poprvé spojily dva významné sbory Ještěd z Liberce a Janáček z Jablonce. Společně, za doprovodu Komorního orchestru Miroslava Halamy a pod vedením Olgy Fröhlichové, zazpívaly Dvořákovu Mši D-dur a pod kostelní klenbou jim to krásně znělo.

Potlesk diváků po skončení koncertu trval dlouho.