„Co když zvolí starostu či primátora z jednoho politického směru, ale v zastupitelstvu bude mít převahu opačný politický směr?“ uvažuje nad návrhem Tomia Okamury Pavel Regner.  Podobně v anketě Jabloneckého deníku mezi čtenáři odpověděl i Stanislav Šetina. „Nic by to nepřineslo! Naopak. Destrukci stávající zastupitelské demokracie,“ je přesvědčený Šetina.

Výjezdní zasedání vlády ČR v Libereckém kraji proběhlo 13. března. Na snímku je premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před schůzkou se členy Rady Libereckého kraje.
FOTO: Kvůli Turówu vyčleníme 60 milionů, slíbil ministr

„Jestli si někdo myslí, že 'sympatický' starosta bude rozhodovat za většinu, tak to ani náhodou,“ dodává Šetina. Stanislav Tomeš se zamýšlí na přímou volbou z jiného úhlu: „Pokud přímá volba, tak také přímá odvolatelnost.“

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Sami starostové z menších měst, kteří jsou ve funkcích i více než dvě volební období, vidí téma i z jiného pohledu.

Přímou volbu by nechtěl například starosta Smržovky Marek Hotovec a volá po změně systému přepočítávání hlasů na mandáty. „Dnes umožňuje to, že někdo, kdo dostane třikrát méně hlasů, se do zastupitelstva dostane jen proto, že 'poskládá' kandidátku na úkor úspěšnějších (větší počet hlasů) z jiných kandidátek s kvalitními lidmi,“ míní Hotovec, jehož město má necelé tři tisíce voličů.

Starostenským „harcovníkem“ je i jeho kolega z Janova nad Nisou. Voličů má ale jen třetinu. Daniel David by se přiklonil k přímé volbě a s podmínkou: „Musí být upraven zákon o obcích a pravomoci starosty.“

Jak se kde jmenujeme? Přes sto Hujerů žije v Jablonci nad Nisou

Na ještě menším teritoriu čtyři roky vládne maloskalský Michal Rezner. V principu by mu přímá volba nevadila, ale … „Co když ke starostovi navolí 'nepřátelské' zastupitelstvo, které neschválí rozpočet na plánované akce? Až na výjimky se toto na malých obcích neděje. Vidíme si do talíře, navzájem se známe a málokdo si dovolí škodit obci. Ve městech je to jiné. Tady se již, po vzoru vrcholové politiky, často politikaří,“ varuje Rezner. Myslí si, že by stačilo, kdyby se zastupiteli stali kandidáti podle získaných hlasů. Pak by volba vyjadřovala vůli voličů.

Statutární města mají ke svým insigniím i kilové stříbrné medaile z České mincovny. Jablonec nevyjímaje. Na snímku primátor Petr Beitl.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

Petr Beitl, primátor Jablonce: "Přímá volba starostů vzbuzuje odpor. Zejména u starostů. Současný stav je jedna z mála věcí, která funguje. Jako primátor mám statisticky dvakrát tak vysokou důvěru občanů než jako poslanec. Pokud to chce někdo měnit, nestačí jen výkřiky, ale je nutné zahájit diskuzi nad rozdělením pravomocí mezi přímo voleného starostu a zastupitelstvo. To se kupodivu vůbec neděje. Návrh SPD, který prošel sněmovnou do prvního čtení (ODS proti) upravuje pouze pár řádků ústavy, což je dle mého názoru úplný nesmysl a opačný postup než by mělo být. Zato to dokonale zapadá do populistického jednání vlády ANO v demisi včetně KSČ, SPD a v tomto případě i Pirátů."