V sobotu 25. září dopoledne půjde dolů nejvyšší komín Libereckého kraje. Zajímavostí je, že ač se původně hovořilo o výšce 162 metrů, komín v areálu bývalé výtopny na Brandlu v Jablonci nad Nisou je podle měření Metrostavu ještě o tři metry vyšší. Vypočítaná váha železobetonového kolosu činí cirka 10 tisíc tun, na jeho zboření firma použije 75 kilogramů dynamitu. I proto budou bezpečnostní opatření veliká.

Na komíně je už nyní vytyčena osa pádu. V takzvaném destrukčním řezu je připraveno celkem 250 vývrtů na nálože, ty synchronizovaně odpálí stejný počet rozbušek. Komín by se měl naklonit na stranu směrem do údolí a nad další stavby bývalé teplárny.

Táhnout komín do prostoru, kam má spadnout, bude pro jistotu lanem těžký tahač. „Samotný pád tělesa komínu k zemi bude trvat asi sedm vteřin od odstřelu,“ přiblížil Vladimír Pravda, technický vedoucí odstřelů společnosti Metrostav, který celou akci řídí.

Pečovatelky z Jablonce vyjely na výlet do sklárny.
Pečovatelky z Jablonce vyrazily do sklárny, vyfoukly si vlastní umělecká dílka

Pád na další budovy bývalé teplárny není náhodný. Zaprvé je to nejlepší směr, kam komín „položit. Pád komínu navíc budovy ztlumí a komín naopak pomůže k demolici těchto objektů.

Ještě před odstřelem hasiči doslova utopí ploché střechy objektů, na které má komín spadnout, vodou. Běžně se tak koná kvůli snížení prašnosti. Komín bude mít ve chvíli dopadu ohromnou rychlost, z objektů budou odlétávat velké a velmi nebezpečné úlomky.

Uzavřou silnici

Po dobu odstřelu bude uzavřena přilehlá silnice mezi Jabloncem a Libercem, a to maximálně na několik desítek minut. První termín nastane po průjezdu vlaku mezi oběma městy, tedy něco po čtvrt na devět. „Pokud nastane nějaký technický problém nebo se stane, že někdo naruší ochranný prostor, bude odstřel odvolán a posunut za další vlak, který pojede cirka za hodinu od prvního,“ vysvětlil stavbyvedoucí divize 8 Metrostavu Vlastimil Soukup, který koordinuje veškeré akce v areálu.

Nikdo se nesmí pohybovat v uzavřeném prostoru cirka dvě stě metrů okolo komínu. Prostor bude vyznačený, před uzavřením ho prohledají psovodi. Po obvodu budou stát hlídky policistů nebo hasičů. „Těsně před odstřelem je střelmistr nadřízen úplně všem v okolí, tedy i policistům,“ popsal Soukup.

Turnovský děkan Václav Vlasák a biskup Jan Baxant.
V Turnově uložili ostatky biskupa Krejčího. Původní rakev nahradily schránky

Po odstřelu bude následovat sedání prachu, který střelmistr odhaduje na asi sedm minut. Hned poté by se silnice měla otevřít.

Společnost Metrostav zároveň požaduje zákaz vletů dronů do oblasti. „Svoji techniku tady budeme mít my, jak fotoaparáty, tak kamery. Jedna bude umístěna i na vrcholu komínu, pošle signál a pak sama skončí v sutinách,“ přiblížil ředitel oblastního zastoupení Metrostavu v Liberci Jan Syrůček. Po odborném sestřihu firma video zveřejní na sociálních sítích. Takže záběry budou velice akční a jedinečné.

Okolní domy vyklidí

V ochranném pásmu, ale na druhé straně vypočítání pádu komínu, se nachází průmyslové objekty nebo lezecká aréna Makak s ubytovnou, kterou čeká evakuace. Další evakuace se dotknou azylového domu Naděje a jediného obytného domu.

Po samotném odstřelu budou následovat měsíce dalšího bourání, odklízení a likvidace sutě. „Celkové náklady za demolici by podle našich propočtů neměly překročit 1,5 milionu korun, přičemž nejvíce spolkne likvidace nebezpečného odpadu,“ doplnil člen představenstva pověřený řízením společnosti Jablonecká energetická Boris Pospíšil.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník
Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Odstřel komínu, který se stal za skoro padesát let existence jednou z dominant Jablonce, provází veliký zájem veřejnosti. „I mně po něm bude trochu smutno, léta kolem něj jezdím na kole. Před nějakým časem jsem ani nevěděl, že se jmenuje Brandl, natož abych tušil, že budu u jeho demolice,“ zmínil Soukup.

„Komínu, byť neživému tělesu, je potřeba poděkovat. Mnoho let nám sloužil, mnoho z nás zahříval,“ rozloučil se primátor Jablonce Jiří Čeřovský.

Areál výtopny Brandl s komínem patří společnosti Jablonecká energetická vlastněné městem Jablonec nad Nisou. Výtopna ztratila význam po restrukturalizaci veřejného vytápění. Po demolici vznikne prostor pro další průmyslový rozvoj. Podle náměstka primátora a předsedy představenstva společnosti Milana Kouřila vznikne i studie zjišťující možnosti využít prostor pro nakládání s odpady.