Další pěstitelský úspěch si na svůj účet připsal František Brabenec ze Smržovka. Již řadu let pěstuje ve sklepě svého domu léčivé houby, přidal další – polničku topolovou. Podobně, jako hlavní náplň své pěstírny – hlívu ústřičnou, shii-také a další druhy léčivých hub ji sklízí ve velkých trsech menších plodnic.
Občas z fandovství pro věc zaexperimentuje a „popíchne přírodu“ k hrdinskému činu. Výsledkem jsou obří plodnice. Na váze ukázaly hmotnost 102 a 123 gramů – běžná váha plodnic je kolem deseti až dvaceti gramů. Co takhle vypěstovat desetikilový hřib?
Polnička topolová patří v posledních létech mezi pěstované léčivé houby, o kterých se ale moc nemluví. Tržně zajímavá je především ve Švýcarsku a díky své výrazné chuti i sympatickému vzhledu se začíná řadit mezi poptávané houby na celém evropském trhu.
Původem pochází ze středomoří a byla známa již v dobách Starého Říma.
Patří mezi dřevokazné houby a ve volné přírodě vyrůstá na pařezech i padlých kmenech listnáčů, především topolů. Plodnice polničky topolové obsahují antibiotické sloučeniny, účinné proti některým druhům bakterií.
Nemám zkušenosti s jejím výskytem ve volné přírodě u nás, nevím ani, že by ji někdo v přírodě našel.
Roste ale například v severní Africe, nebo ve Španělsku a místní houbaři sbírají malé, ještě nerozevřené kloboučky.
Kuchyňsky je všestranně použitelná, pro svoji výtečnou chuť připomínající hřiby, je vhodná do polévek i omáček, hodí se k zapékání do těstovin, nebo jako náplň do závinů, rolád a palačinek.
Zpracoval Petr Hampl