Jaro je tu, ochranářům začíná sezóna. Akce žába: na desítkách míst republiky vyrostly zábrany ochraňující táhnoucí obojživelníky před koly automobilů. Najdeme je i na Jablonecku. Mapa takových kritických míst se stále doplňuje na www.csop.cz/akcezaba. Naše mokřady: rozrůstá se i unikátní databáze zapomenutých mokřadů na www.nasemokrady.cz. Ukliďme svět, ukliďme Česko: největší dobrovolnická akce v přírodě je letos úzce spjata s vodou.

Jak nejlépe oslavit Den vody? Vyčištěním studánky, potůčku, koupaliště či říčních břehů od odpadků a nečistot! Záchranou živočichů, kteří čisté vodní prostředí potřebují ke svému životu a nemohou se k němu bezpečně dostat. A především záchranou míst, kde krajina vodu přirozeně zadržuje, před rozoráním, zalesněním či dokonce zabetonováním.

„Za posledních šedesát let u nás zmizelo 950 000 hektarů takových zamokřených míst. Velké mokřady jsou dnes vesměs chráněné. Jenže v naší krajině zůstávají stovky malých, nenápadných mokřádků, o kterých se moc neví. Mnohdy ani to, že existují," upozorňuje Petr Stýblo, z Českého svazu ochránců přírody. Jejich ochrana je pak velmi komplikovaná.

Močály, rašeliniště, podmáčené louky, ale třeba i zamokřená dna bývalých rybníků či periodické louže v polích fungují v krajině jako houba vstřebají obrovské množství vody a tu pak následně pomalu pouští zpět do oběhu. Kromě toho jsou posledním domovem řady vzácných rostlin, obojživelníků a ptáků. Taková území dnes lze docela účinně ochránit. Musí se však o nich vědět. Na web www.nasemokrady.cz může ten svůj mokřad přidat každý.

Ochránci přírody lokalitu prozkoumají a pokusí se zajistit její zachování. Navíc, pokud je zanesen odpadky, je možné ho v rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko vyčistit. Úklidy odpadků, většinou nepořádku po vodácích a rybářích probíhají i kolem vodních toků. Sami vodáci plánují řadu takových akcí.

Nejvíce úklidů ovšem proběhne dne 16. dubna více na www.uklidmesvet.cz. Bez pomoci široké veřejnosti se příroda a samozřejmě tedy ani čistá voda chránit nedá.

Máte zájem o exkurzi? Objednejte se!

Dnes, v úterý 22. března, si všichni vodohospodáři a přátelé vody připomenou svátek Světový den vody. Organizace spojených národů (OSN) na jednání UNICED v Rio de Janeiru stanovila tento svátek a počínaje rokem 1993 se tento významný den slaví po celém světě. Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, poskytuje své služby 1 153 108 obyvatelům Ústeckého a Libereckého kraje, města Roztoky u Prahy a Špindlerova Mlýna. Provozuje 74 úpravny pitné vody a 214 čistíren odpadních vod. Ve společnosti pracuje 1708 zaměstnanců. U příležitosti oslav Světového dne vody společnost každoročně zahajuje právě v měsíci březnu organizování besed na školách a objednávání exkurzí do úpraven a čistíren vod. Také Povodí Labe slaví a o uplynulém víkendu zpřístupnilo některá svá vodní díla, tentokrát mimo lokalitu Libereckého kraje.

Máte zájem o exkurzi? Dodavatel pitné vody společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK), umožňuje v předem sjednaných termínech všem zájemcům z řad škol i široké veřejnosti exkurze na čistírnách odpadních vod a úpravnách vod. „Zájemce seznámí s procesy, kterými voda projde, než se dostane do domácností a na čistírnách odpadních vod odborníci SčVK vysvětlí, jak se voda čistí, než se vrátí zpět přírodě do vodních toků," přiblížila tisková mluvčí společnosti Iveta Kardianová.

Kolektivy, které mají zájem si čistírnu v jejich blízkém okolí prohlédnout a podívat se tzv. pod pokličku řemesla, mají možnost si domluvit exkurzi na telefonním čísle 840 111 111 či na e-mailové adrese info@scvk.cz.