„Proč nejsou v Jablonci uklizené chodníky? Proč nejsou povoláni nezaměstnaní?“ rozhořčuje se Milan Musil z Nové Vsi.

Jak říká, například na frekventovaném místě u pověstného domu Musilových, který ční do bulvární ulice 5. května, nebyly ještě v pátek chodníky odklizené a lidé se tam museli nebezpečně pohybovat po silnici.

„Proč se v době kalamity nenašlo uplatnění pro ty nezaměstnané, kteří pobírají dávky a jsou tak fyzicky zdatní, že kanálovou mříž odnesou až do sběrny? Ve vládě bylo jasně něco řečeno, ale neděje se to!“ roztrpčeně povídá dále pan Musil.

Od roku 2012 platí, že veřejná služba, tedy například pomoc obci s odklízením sněhu, je pro již delší čas nezaměstnaného člověka, který je evidovaný na úřadu práce, povinností. Odmítne-li, nemá nárok na sociální dávky. Tuto službu musejí však úředníci lidem evidovaným na úřadech práce nejdříve nabídnout.

Dle vyjádření ředitelky Úřadu práce České republiky – krajské pobočky v Liberci Hany Polmové, je smlouva týkající se veřejné služby s městem Jablonec uzavřena od 1. února.

Pracovníci úřadu práce nabírají vhodné lidi postupně, zpravidla po osmi za týden. Počet by se měl zastavit na šedesátce. „Samozřejmě záleží na požadavku obcí, kolik pracovníků jsou schopné absorbovat,“ sdělila Hana Polmová.

Kromě toho má úřad práce s Jabloncem uzavřenu také smlouvu týkající se veřejně prospěšných prací, a to na 28 pracovních míst. Ta však vyprší na konci února.

„Lidi evidované na úřadu práce jsme v rámci veřejné služby v době kalamity nevyužívali, protože jsme na to ještě nebyli připraveni. Mechanismus se teprve vytváří,“ vyjádřil se k situaci místostarosta Jablonce nad Nisou Miloš Vele s tím, že vše musí být především dobře koordinováno.

Z řad nezaměstnaných museli být nejdříve vybráni dva koordinátoři, kteří budou skupinu asi třiceti uchazečů o zaměstnání řídit, což znamená, že jim budou obstarávat a přidělovat práci a také zajišťovat jejich dohled. „Zatím se vybavují počítači, programem, který je nutný k evidenci,“ doplnila Jolana Šebková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na jablonecké radnici.